Fleur zag de moord op haar moeder

Lelystad – De 37-jarige Alex L., die wordt verdacht van de moord op zijn 41-jarige vriendin en haar 15-jarige dochter, zou voor de ogen van het meisje haar moeder hebben vermoord. Daarna zou hij haar hebben verkracht en hebben gedood.

Die schokkende details heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag naar buiten gebracht tijdens een zogenaamde pro formazitting bij de rechtbank in Lelystad. De verdachte was daarbij niet aanwezig: hij wordt op dit moment in het Pieter Baan Centrum onderzocht.

Scenario

De 15-jarige Fleur van der Mark zou haar stiefvader hebben betrapt toen hij haar moeder Manon Pieters wurgde met een touw. Daarop zou de man zijn stiefdochter hebben vastgebonden, verkracht en eveneens gewurgd. De lichamen verstopte hij in de kruipruimte van de woning in de Kinselmeerstraat waar alles plaatsvond. Daar werden ze op de avond van zondag 13 december gevonden.

Wat de aanleiding was voor de geweldsuitbarsting, is niet bekend. Het Openbaar Ministerie wil op dit moment ook nog niet zeggen hoe men bij het geschetste scenario komt en of de verdachte een verklaring heeft afgelegd. In juni worden de uitslagen van de onderzoeken naar de psychische gesteldheid van de verdachte verwacht. De inhoudelijke behandeling staat op 13 juli op de agenda van de rechtbank.

Eerder werd al bekend dat de stiefvader ook wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Op zijn computer zouden 26 foto’s en twee films zijn aangetroffen,

Gebeurtenissen             

De politie begon op zondagmiddag 13 december vorig jaar een zoekactie naar Manon Pieters, Fleur van der Mark en de 37-jarige man, nadat de zoon van Manon bij hen alarm had geslagen omdat hij geen contact kon krijgen met hen. ’s Avonds vond men in de kruipruimte van de woning aan de Kinselmeerstraat, waar de drie woonden, de lichamen van de twee vrouwen. Een dag later werd de verdachte aangehouden voor de dubbele moord.

Geschokt

De brute moord op de twee vrouwen bracht veel teweeg in Lelystad. Buurtbewoners reageerden geschokt, klasgenoten van Fleur waren geschokt, boos en verdrietig. Ook de school waar Fleur opzat,De Rietlanden, reageerde geschokt. ‘Dit tragische bericht heeft ons in het hart getroffen en klasgenoten, andere leerlingen en onze medewerkers zijn verdrietig en verslagen. We hebben Fleur leren kennen als een lief, sociaal en hardwerkend meisje dat altijd voor iedereen klaarstond, veel vrienden had en positief in het leven stond. Dit schooljaar zou Fleur eindexamen doen en een volgende stap gaan zetten in haar schoolcarrière,’ liet men weten in een verklaring. Op woensdag 16 december werd er een stille tocht gehouden voor de twee slachtoffers. Honderden mensen liepen mee.