Stationsplein
Door Kees Bakker

Zuiderzee op Zuid

Dronten - Als het een principekwestie is, heeft de gemeente groot gelijk. Dronten zoekt en vindt wellicht de confrontatie met de provincie als het gaat om Zuiderzee op Zuid.

De 'vakantiewoningen' bij Biddinghuizen, appartementen in een prijsklasse waar velen voor hun gewone huis van dromen, moeten een permanente status krijgen.

Logisch

Dat is de wens van de eigenaar, die het complex ontwikkelde in een tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden, maar toen geconfronteerd werd met een crisis. Logisch dat hij van de status 'vakantiewoning' af wil. En ook logisch dat Dronten vindt dat zij daarover mag beslissen, niet de provincie. Die kan het wellicht wel tegenhouden, maar de redenatie eerder van wethouder Verlaan dat dit een zaak van de lokale overheid is, volg ik.

Precedent

Tegelijkertijd snap ik ook dat er een precedentwerking kan uitgaan van dit verzoek. Er zijn wel meer parken van vakantiewoningen die wel een permanente status willen. Ja, dan moet je ook onroerend zaakbelasting gaan betalen, maar er zijn  ook vakantiewoningen die aanmerkelijk goedkoper zijn dan een huis in Dronten. De vraag is dus of de gemeente, bij een uitzondering voor Zuiderzee op Zuid, de eventuele wens van anderen kan en mag tegenhouden.

Lees ook: Dronten zet door met Zuiderzee op Zuid