Geen onderuitputting van het budget voor Wmo

Dronten – Er is in Dronten geen sprake van onderuitputting van het budget voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dat heeft wethouder Peter van Bergen donderdag gezegd op vragen van GroenLinks.

Substantieel

Die partij wilde weten of er in Dronten ook substantiële bedragen overblijven op het budget dat de gemeente krijgt van het Rijk voor de huishoudelijke ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben.

Uit de jaarrekening die wethouder Ton van Amerongen donderdag publiceerde, blijkt dat er wel geld overblijft, maar niet in de orde van grootte zoals bij sommige andere gemeenten. ‘Er is nu 6,5 procent van het budget overgehouden, maar dat zijn nog niet de finale cijfers. Uiteindelijk zal het uitkomen op zo’n 3,5 tot 5 procent,’ zegt Van Bergen. Het gaat nu nog om een bedrag van 378.000 euro op een budget van 6.000.000.

Doelstelling

Het is nog altijd een flink bedrag, maar kan niet tippen aan de 20 procent die sommige andere gemeenten overhouden. Bovendien had de gemeente begroot dat 90 procent van het budget besteed zou worden en de rest zou blijven staan om bezuinigingen van het Rijk op het budget die er de komende jaren aankomen, op te kunnen vangen. ‘Dat is ons streven, die 90 procent, maar dat is vorig jaar dus niet gelukt.’

Kraakhelder

GroenLinks was blij met het antwoord van de wethouder. Uit de media-aandacht voor de gemeenten die miljoenen en grote delen van het budget hebben overgehouden, was namelijk het beeld ontstaan dat het geld niet wordt uitgegeven aan de doelgroep voor wie het bedoeld is. ‘Dit zet het beeld wel recht, dit is kraakhelder,’ zei Paul Vermast.