Twijfels over bouwplannen gemeente, maar noodzaak is duidelijk

Swifterbant – Het is nog geen gelopen koers dat de gemeente de bouw van dertig seniorenwoningen in Swifterbant zelf ter hand neemt.

Maar na de vergadering donderdag waarbij Swifterbant massaal op de tribune in de raadszaal van het gemeentehuis zat en Oeverwalvoorzitter Jan Terpstra een gloedvol pleidooi hield, zal de politiek eind deze maand toch ook geen ‘Nee’ zeggen.

Pijnpunten

Toch zijn er nog wel wat pijnpunten voor de Dronter gemeenteraad. Bij één van die pijnpunten was wethouder Peter van Bergen echter zo duidelijk als het maar kon. ‘We hebben de regelgeving goed getoetst en hier is niets mis mee, dit kan.’ Hij reageerde op vragen van diverse partijen, die zich verbaasden over het feit dat er al gekozen is voor een aannemer, zonder dat daar een aanbesteding voor is gedaan.

Dat is ook de uitdrukkelijke wens van stichting De Oeverwal, de groep betrokken bewoners die tien jaar met de gemeente gewerkt hebben aan de plannen voor het Multi functionele gebied waar de sociale huurwoningen moeten komen: Bramer moet ze bouwen, het bedrijf dat al langer betrokken is bij het project en geleid wordt door een oud-Swifterbanter en oud-Dronter wethouder Dick Verhoeven. Maar mag en kan dat zomaar? Het antwoord is dus kort: ‘Ja’. ‘De aanbestedingswet geeft ons de mogelijkheid om dit te doen.’

Vragen en zorgen

Er waren meer vragen en zorgen. Zo zijn de woningen aangekondigd als seniorenwoningen, maar is daar wel behoefte aan in Swifterbant? De woningen komen bij het multifunctionele centrum te liggen, waar maatschappelijke- en welzijnsactiviteiten alsmede zorg dichtbij zijn. Maar wat als de woningen leeg komen te staan? Of als ze langduriger leeg staan? Worden ze dan aan andere doelgroepen verhuurd?

Volgens wethouder Peter van Bergen zijn de woningen primair bedoeld voor de oudere doelgroep. ‘Maar het is de bedoeling dat een aantal woningen ook ‘dementievriendelijk  worden gemaakt. En dementie komt ook bij jongeren voor. Dat moeten we dus nog uitwerken.’  Want de voorwaarden, wie er wel en niet mogen huren, worden later uitgewerkt. Nu gaat het eerst om de intentie: moet de gemeente de woningen wel of niet zelf bouwen?

Noodzaak

Verreweg de meeste partijen in de gemeenteraad twijfelen niet aan die noodzaak. Er zijn simpelweg geen particuliere beleggers die het willen doen en ook woningcorporatie Ofw is afgehaakt. En de woningen zijn nodig: voor Swifterbant, voor de oudere Swifterbanter die in het dorp wil blijven wonen en voor het rendabel maken van het Mfg.  ‘Kees Bakker noemde het plan in de FlevoPost ‘Bizar of briljant’. Wat ons betreft is het noodzakelijk,’ zei Jan Ammerlaan (Leebaar Dronten).

SP-voorman Jan den Boer merkte op dat de gemeente honderd jaar teruggeworpen wordt in de tijd, een tijd waarin het gewoon was dat de gemeente zelf woningen bouwde. ‘Maar dat is het gevolg van het Kabinetsbeleid.’ Over het ‘lage rendement’ van 3,5 procent op de woningen, dat beleggers er van weerhoudt er in te investeren, was hij ook duidelijk. ‘Probeer dat vandaag de dag nog maar eens te krijgen op je spaarrekening.’

Twijfels

Maar er zijn nog wel een hoop vragen en twijfels. Paul Vermast vroeg zich bijvoorbeeld af hoe het zal gaan als er bijvoorbeeld een huisuitzetting is. ‘Stel, een alleenstaande moeder in de bijstand met twee kinderen moet worden uitgezet. Wie neemt dat besluit? De wethouder? Wij, de gemeenteraad? We moeten heldere afspraken maken over hoe we daar mee omgaan.’

Dat laatste, dat is ook de mening van de wethouder. Maar die twijfelt verder niet. Eind deze maand zal blijken hoe zeker de gemeenteraad is van het plan.

Lees ook:

Woningen MFG Swifterbant kosten 5,1 miljoen

Gemeente wil seniorenwoningen Swifterbant zelf ontwikkelen

Gemeente zet zoektocht 30 sociale huurwoningen in MFG Swifterbant voort