Hendrick de Keyser neemt Karwijhof in Nagele over

Nagele - De Vereniging Hendrick de Keyser neemt de monumentale Karwijhof in Nagele over van woningbouwcorporatie Mercatus. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft groen licht gegeven.

Mercatus bood de 32 woningen in het eerste woonhof van Nagele eind december 2014 openbaar te koop aan in dagblad Trouw.

Vereniging Hendrick de Keyser dacht halverwege 2014 al zicht te hebben op de overname, maar dit duurde een stuk langer omdat Mercatus door nieuwe regels gedwongen was om de Karweihof openbaar te koop te zetten.

Restauratie

Nu de woningen definitief zijn verkocht aan Vereniging Hendrick de Keyser, kan de restauratie beginnen.

De gemeente Noordoostpolder liet in april 2015 al weten voor de voorgenomen verkoop te zijn van de huurwoningen aan de Karwijhof 1-32 in Nagele. Eigenaar Mercatus wil deze monumentale woningen niet langer exploiteren.

Voor zowel gemeente als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is het vanuit cultuurhistorisch perspectief - de woningen zijn in 2014 als gemeentelijk monument aangewezen - van belang dat deze woningen als eenheid behouden blijven. Restauratie van de woningen maakt onderdeel uit van het Uitvoeringslab Nagele om Nagele een maatschappelijke impuls te geven.

(Lees verder na de vraag)

1112

De bedoeling is dat de Karwijhof gerenoveerd wordt met behoud en herstel van de oorspronkelijke uitstraling. Hierbij wordt ook gedacht aan een museumwoning.

Karwijhof is meest gave woonhof in Nagele

De Karwijhof is het meest gave woonhof in Nagele. Het complex is ontworpen door Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman. Lotte Stam-Beese heeft als stedenbouwkundige een grote stempel op naoorlogs Nederland, maar heeft nagenoeg geen gebouwen ontworpen. De bedoeling is dat de Karwijhof vernieuwd wordt met behoud en herstel van de oorspronkelijke uitstraling. Gedacht wordt ook aan een museumwoning, waardoor Nagele als trekpleister voor liefhebbers van architectuur aantrekkelijker wordt.

Lees ook: Gemeente en Mercatus zijn blij met overname Karwijhof