Oude haven Kuinre in ere hersteld dankzij donaties Buitenfonds

Kuinre - De oude haven van Kuinre krijgt zijn vertrouwde uiterlijk terug. Het cultuurhistorische erfgoed, dat tegenwoordig in het Kuinderbos ligt, kan worden hersteld dankzij donaties aan het Buitenfonds van Staatsbosbeheer.

Voor het herstel van het monument is 14.500 euro nodig. Daarvan is inmiddels 10.790 euro binnen, waarvan 2.000 euro afkomstig is van Plaatselijk Belang Kuinre. Ook zijn er twee anonieme gulle giften van 4.000 euro en 4.500 euro gedaan. 'De eindstreep is bijna in zicht', aldus boswachter Harco Bergman.

De oude haven en het havenhoofd aan de Hopweg liggen op de grens van de gemeentes Noordoostpolder en Steenwijkerland. Ze herinneren aan de tijd dat Kuinre nog een Zuiderzeeplaats was en er een levende handel was met Amsterdam. Toen de Noordoostpolder in 1942 droogviel lag de haven op het droge.

Bergman: 'De oude haven is onlosmakelijk verbonden met Kuinre'. Het monument was na al die jaren echter sterk in verval geraakt.

Er zijn al restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het eerste lichtwachtershuisje, aan de Hopweg, is inmiddels klaar. Aan het tweede lichtwachtershuisje wordt nu hard gewerkt. Bergman: 'Er zijn nieuwe wanden nodig en nieuwe palen'. Verder is de fundering van de steiger nu verstevigd met betonnen voeten met ijzer erin. 'Zo kan het weer twintig jaar mee', aldus Bergman.

Nog in de planning staan een informatiepaneel en een houten scherm tussen het gras en de basaltstenen, om de basaltstenen op hun plek te houden. Bergman: 'Dat zijn nu nog de grootste kostenposten. Ik hoop dat, nu we met de restauratie begonnen zijn, het laatste zetje ook kan worden gegeven'.

Geld doneren om het bedrag voor de renovatie binnen te halen kan via deze link.