Dronten krijgt Ondernemerspunt

Dronten - Dronten krijgt zijn eigen Ondernemerspunt. Woensdag 11 mei vindt de opening plaats van het punt op het Serviceplein in De Meerpaal, waar ondernemend Dronten terecht kan met vragen, opmerkingen en ideeën.

Het is zover, na maanden brainstormen en sparren krijgt Dronten een Ondernemerspunt. Een plek voor, door en met ondernemers. 

Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Dronten, SEA, OVDD, Flevoboulevard, Winkeliersvereniging Suydersee, CAH, Windesheim Almere, ROC Flevoland, Landstede en Deltion en bestaat uit een online omgeving en een fysieke plek, speciaal voor ondernemers in de gemeente Dronten.

Alle kennis en kunde op één punt

Nu is het nog zo dat ondernemers voor vragen op het gebied van huisvesting, vergunningen, financiering, subsidies, onderzoek, juridische zaken en belastingtechnische zaken naar verschillende instanties en loketten moeten. Het is de bedoeling dat deze kennis en kunde per 11 mei worden aangeboden op één punt. Tegelijkertijd wordt het onderwijs erbij betrokken.

'Er wordt een onderzoeks- en stagebureau opgezet, dat wordt gekoppeld aan het Ondernemerspunt,' zegt Sjoukje de Haan van Deltion enthousiast. 'Ondernemers kunnen hier vragen en opdrachten neerleggen en studenten van verschillende opleidingen en verschillende opleidingsniveaus denken mee over de vraag.'

Op die manier kunnen ondernemers en studenten elkaars talenten benutten en tot grotere hoogte stijgen, meent De Haan. 'Studenten kunnen hun denkkracht inzetten voor èchte projecten, waarbij ze vaak tot andere inzichten komen waar ondernemers nog nooit aan hadden gedacht.'

Senior ondernemers

Jan Bangma van Bangma Verpakkingen in Dronten is één van de ongeveer tien gevestigde ondernemers die bij het Ondernemerspunt de rol van senior ondernemer op zich neemt. Mensen die rondlopen met het idee om voor zichzelf te beginnen en ondernemers die al een paar jaar bezig zijn, maar tegen problemen aanlopen, kunnen bij de senior ondernemers terecht.

'Het maakt niet uit waar het om gaat,' zegt hij. 'Zij kunnen zich melden met hun vraag. Soms kunnen we zelf helpen, soms moeten we een beroep doen op andere betrokkenen, zoals de gemeente, notaris of bank.' De senior ondernemers brengen de ondernemers met de juiste personen en instanties in contact. 'En ik denk dat we een vinger aan de pols houden. Het kan soms niet eenvoudig zijn om de juiste persoon te treffen.'

'Is er wel behoefte aan een fysieke plek?' 

Voorzitter Hester Vroegop van ondernemersvereniging OVDD vindt het een goed initiatief, maar bekijkt het Ondernemerspunt met enige scepsis. 'Ik ben benieuwd of het gaat slagen,' zegt ze. 'Want: is er wel behoefte aan een fysiek punt in dit digitale tijdperk? Is het zinvol? We hebben in onze achterban gekeken en onder hen bleek dat ondernemers het prettig vinden om een plek te hebben waar ze met andere ondernemers kunnen sparren.  

Mooie gedachte

Aan de andere kant is Vroegop van mening dat ondernemen voor een groot deel bestaat uit zelf initiatieven nemen. 'Het is lastig om bepaalde informatie te vinden. Het is heel divers wat er binnen gemeente Dronten wordt aangeboden. Die zaken samenbrengen op het Ondernemerspunt is een mooie gedachte. Ik hoop dat het een levendig punt wordt, waar veel gebruik van wordt gemaakt.   

Het fysieke Ondernemerspunt Dronten is gevestigd op het Serviceplein en is vanaf 11 mei op de woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur en eenmaal per maand op vrijdagochtend geopend.

Meer weten over het Ondernemerspunt? Klik hier.