Bergingsofficier Gerrit Zwanenburg overleden (video)

Dronten - Gerrit Zwanenburg, berger van honderden vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden.

Gerrit Zwanenburg was tussen 1967 en 1987 als bergingsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht verantwoordelijk voor het opgraven van verloren gewaande vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en het identificeren van de daarin zittende en vermiste bemanningsleden. Hij heeft in de IJsselmeerpolders honderden vliegtuigwrakken geborgen.

'Vermist is erger dan dood'

Als bergingsofficier was het zijn taak het vliegtuig te identificeren. Onder het motto ‘Vermist is erger dan dood’ probeerde Zwanenberg waar mogelijk stoffelijke resten te identificeren, zodat nabestaanden jaren na de oorlog eindelijk zekerheid over het lot van hun geliefden kregen.

Betrokken bij totstandkoming Vliegersmonument

Zwanenburg was één van de grondleggers van het Vliegersmonument in Dronten en legde jaarlijks een krans bij de speciale Dodenherdenking met de Airgunners in Dronten. Vorig jaar was het zijn vijftigste keer.

(Lees verder na de foto's)

Verhaal levend houden

Gerrit Zwanenburg vond het belangrijk dat het verhaal levend wordt gehouden voor een volgende generatie. Afgelopen woensdag was hij nog in Dronten. Bij de jaarlijkse overdracht van het Vliegersmonument vertelde hij schoolkinderen in de raadszaal over zijn werk als bergingsofficier. Katholieke basisschool De Wingerd uit Biddinghuizen nam het stokje (de schoonmaakbezem) over van Het Zuiderlicht uit Dronten.

(Lees verder na de vraag)

1072

Bekijk hieronder een interview met Gerrit Zwanenburg over zijn werk, eerder uitgezonden in het VPRO-programma 'Nederland van boven'.