Leerlingen SG Lelystad winnen Technasium Top Award 2016

Eindhoven - Leerlingen van SG Lelystad hebben zaterdag de Technasium Top Award 2016 gewonnen.

Lichtsysteem geeft veiliger gevoel in tunnel

Tijdens de finale in Eindhoven bouwden de leerlingen een werkend prototype van hun lichtconcept voor de publieke ruimte: een dynamisch tunnelverlichtingssysteem dat bijdraagt aan een groter gevoel van veiligheid.

De tweede en derde prijs gingen achtereenvolgens naar het Calandlyceum uit Amsterdam en het Mondial College uit Nijmegen.

In het Evoluon ging de publieksprijs naar RSG Lingecollege uit Tiel voor hun idee voor verlicht parkeren, waarbij het licht ook een route vormt naar een vrije parkeerplaats.

Meidenteam

Het team van SG Lelystad was het enige team in de finale dat volledig uit meiden bestond. 'Dat maakt het nog leuker', zegt teamlid Ariana Kalsbeek van het winnende team. 'We hebben er ook heel hard aan gewerkt met zijn allen. Het idee moest niet alleen goed zijn, maar vooral ook haalbaar. Daarom hebben we ons ontwerp de afgelopen maanden steeds bijgeschaafd zodat het echt uitvoerbaar is. Dat was ook de kracht van ons team'.

Met haar teamgenoten Amalia Gomez Rodriguez, Mette Ruseler en Dagmar de Hoop wint Ariana Kalsbeek naast de award een rondvlucht met een helikopter boven de regio.

Goed voor mens en milieu

De Technasium Top Award daagt tweedejaars havo/vwo-leerlingen uit een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Die opdracht draait om oplossingen die goed zijn voor mens en/of milieu. Dit jaar was IGOV Innovatiecentrum uit Zwolle de opdrachtgever. De wedstrijdopdracht was het ontwerpen van een lichtoplossing voor de publieke ruimte, dat zich aanpast aan de lichtbehoefte, waarbij gebruikers geen lichthinder ervaren.

Kijk voor meer info en alle ideeën op de website en de Facebookpagina van de Technasium Top Award.