Woningovervallers Grietenij horen celstraffen tegen zich eisen

Lelystad - Tegen de twee mannen die ervan verdacht worden op 14 september 2014 een woningoverval te hebben gepleegd aan de Grietenij in Lelystad, heeft de officier van justitie vandaag gevangenisstraffen geëist.

Bij de woningoverval om kwart voor zeven 's avonds duwden de twee mannen de 90-jarige bewoonster naar binnen, pakten haar bij de keel en dreigden hard te knijpen en haar te doden als ze zou schreeuwen. Ook werd ze hardhandig bij haar arm gepakt.

Bij de overval werden sieraden, van geringe waarde, buitgemaakt.  De gevolgen voor het slachtoffer waren niet gering: letsel, grote schrik en verdriet om het verlies van de sieraden die voor haar emotionele waarde hadden. Op basis van getuigenverklaringen, beeldmateriaal en ondersteunend DNA-bewijs komt de officier van justitie tot bewijs tegen de twee mannen.

Naast de overval wordt de 17-jarige man ook verdacht van diefstal van een telefoon, winkeldiefstal bij de Jumbo, heling van een bladblazer en wederspannigheid bij de aanhouding. De officier van justitie eiste tegen hem vijftien maanden jeugddetentie en de tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke PIJ-maatregel (tbs voor minderjarigen) die hij eerder opgelegd had gekregen.

Tegen de meerderjarige verdachte eiste de officier een celstraf van 14 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook heeft ze geëist dat hij nog vier maanden celstraf moet uitzitten voor eerdere feiten waarvoor hij voorwaardelijk veroordeeld was.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees meer in het dossier Overval op bejaarde vrouw.