Christel Prins (22) uit Marknesse doet mee aan zonnerace

Marknesse - Christel Prins (22) uit Marknesse reist met het Nuon Solar Team van de TU Delft af naar Zuid-Afrika om mee te doen aan de Sasol Solar Challenge.

Het Nuon Solar Team, dat zes keer de Australische race voor wagens op zonne-energie won, doet van 24 september tot 1 oktober met een volledig herziene Nuna 8 mee aan de zonnerace in Zuid-Afrika. Met deze race wil het team laten zien dat grote prestaties behalen met een zonneauto ook mogelijk is in omstandigheden vergelijkbaar met die in Nederland.

Van Pretoria naar Kaapstad

De Sasol Solar Challenge is een duurrace op zonne-energie door het binnenland van Zuid-Afrika. De deelnemers rijden via een parcours door bewoond gebied langs de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. Het startsein is in Pretoria, vervolgens rijden de teams via Bloemfontein naar de finish in Kaapstad. In 2014 deed het Nuon Solar Team ook mee aan deze wedstrijd en behaalde ook hier de eerste plaats.

Live te volgen via website

Het evenement zal live te volgen zijn in Nederland via de website van het Nuon Solar Team. Wie over een 360 graden bril beschikt, kan zelfs door de ogen van de coureur zelf meekijken tijdens de race.

Proeven van techniek

Zonne-energie biedt enorme voordelen voor gebieden waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is. Daarom wil het team van de TU Delft voor en na de race schoolkinderen in Zuid-Afrika kennis laten maken met het gebruik van zonne-energie in het dagelijks leven. Zo nemen de teamleden Wakawaka-lampen op zonne-energie mee en bouwen ze met de kinderen miniatuur zonnewagens, zodat de kinderen kunnen proeven van de techniek.

Nieuw team staat in de startblokken

Na de race in Australie in 2015 is een nieuw team van de TU Delft aangesteld om de wereld opnieuw te laten zien wat mogelijk is met zonne-energie. Het huidige Nuon Solar Team bestaat uit negen leden: David Kester (22) uit Managua, Johan Mes (23) uit Geldermalsen, Bo Salet (23) uit Gorinchem, Pim Wubben (22) uit Steenwijk, Christel Prins (22) uit Marknesse, Winnifred Noorlander (22) uit Dordrecht, Siebe Roefs (22) uit Deurnen, Wouter Grimme (24) uit Groningen  en Sjoerd Stevens (24) uit Rotterdam.

Het team werkt dit jaar aan technologische verbeteringen aan de zonneauto Nuna 8 en streeft naar het opnieuw veroveren van de overwinning in Zuid-Afrika.