IJsselkogge is onderwerp van documentaire (video)

Lelystad / Kampen - Over de lichting van de 15e-eeuwse IJsselkogge, die nu in het tijdelijke conserveringsstation bij Nieuw Land in Lelystad ligt, is door Beleef! Media een documentaire gemaakt.

De documentaire van een half uur is gemaakt door André van der Zee. 'Het mysterie van de IJsselkogge' ging zaterdag in première in de Stadsgehoorzaal in Kampen. Het enorme scheepswrak dateert uit de hoogtijdagen van de Hanze. Kogges waren de vrachtschepen van late Middeleeuwen voor het vervoeren van waren naar steden aan de Noordzee en Oostzee.

(Lees verder na de documentaire)

Tentoonstelling in Nieuw Land

Over het wrak, dat 600 jaar verborgen lag op de bodem van de IJssel bij Kampen, is ook een kleine tentoonstelling te bezichtigen in Nieuw Land. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis, de bouw en vaarroute van koggeschepen, maar ook over de ontdekking van de IJsselkogge, het onderzoek naar het wrak, de lichting en de conservering.

Exclusieve rondleidingen

Het wrak van de IJsselkogge dat door Batavialand geconserveerd wordt, is tijdens de Museumweek van 16 tot en met 24 april te zien door publiek tijdens exclusieve rondleidingen in het conserveringsstation.

In het conserveringsstation wordt onderzocht of het hout van het wrak zodanig is dat het - voorzichtig - kan worden gedroogd. Als dit het geval is dan zal dit zo’n drie jaar in beslag nemen. Ook wordt bekeken welke restauratiewerkzaamheden nodig zijn om het wrak tentoon te kunnen stellen.

Publiekssluis

Het publiek kan het conserveringsproject blijven volgen; tijdens de Museumweek van 16 tot en met 24 april door exclusieve rondleidingen en op termijn via een speciale publiekssluis. Bezoekers kunnen op locatie Nieuw Land Erfgoedcentrum vanaf heden een kleine tentoonstelling over kogges bekijken.

Lees hier meer over de berging van de IJsselkogge of kijk in onze dossiers Scheepsopgravingen en Batavialand.