Helft streefbedrag voor herstel oude haven van Kuinre is binnen

Kuinre / Bant - Dankzij het Buitenfonds is inmiddels meer dan de helft van de benodigde 14.500 euro voor het herstel van de oude haven van Kuinre binnen. De teller staat nu op 8.645 euro.

Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, waarvoor geen financiering meer beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren.

Eerder al, in 2013, werd de wandelroute bij de oude haven opgeknapt.

Haven in het bos

De oude haven en het havenhoofd aan de Hopweg liggen tegenwoordig in het Kuinderbos, op de grens van de gemeentes Noordoostpolder en Steenwijkerland. Ze herinneren aan de tijd dat Kuinre nog een Zuiderzeeplaats was en er een levende handel was met Amsterdam. 'Helaas is het monument sterk in verval. Het moet dringend gerenoveerd worden', aldus Harco Bergman, boswachter van het Kuinderbos.

Verzanding

De haven van Kuinre was in de Middeleeuwen belangrijk voor de visserij en scheepvaart. De toegang tot de haven werd in de loop der tijden door verzanding steeds slechter. Met een paar lange havenhoofden probeerde men de toegang van Kuinre naar de Zuiderzee open te houden. Op de rechterdam stonden twee havenlichten. Zag men die op één lijn dan voer men recht de haven binnen. Toen de polder in 1942 droog viel lag de haven in de Noordoostpolder.

Geld doneren om het bedrag voor de renovatie binnen te halen kan via deze link.