Laatste turbine Windpark Westermeerwind is geïnstalleerd (video)

Espel - De opbouw van de 48 windturbines voor near shore Windpark Westermeerwind in het IJsselmeer is voltooid. Siemens heeft de laatste turbine compleet geïnstalleerd.

Na de testfase wordt het windpark in bedrijf gesteld. De zeer windrijke locatie en de kwaliteit van de gekozen turbines zorgen voor een hoge duurzame elektriciteitsproductie, zo blijkt nu al.

(Lees verder na de vraag)

Nederlands grootste windpark in het water

Anne de Groot, directeur Westermeerwind: 'Sinds in februari bijna de helft van de windturbines is overgedragen aan Westermeerwind, wekt het windpark al voldoende groene stroom op voor bijna 80.000 huishoudens. Momenteel is Windpark Westermeerwind Nederlands grootste windpark in het water. De komende periode wordt de tweede helft van het park uitgebreid getest, waarna hoofdaannemer Siemens ook de laatste turbines aan ons overdraagt. Dan wekken de in totaal 48 turbines voldoende windstroom op voor zo’n 160.000 huishoudens. Ongeveer een jaar nadat het windpark operationeel is, kunnen inwoners en agrariërs uit de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland deelnemen via obligaties of aandelen'.

Installatie heeft jaar geduurd

'De installatie van de funderingen, kabels en turbines voor Windpark Westermeerwind heeft zoals gepland een jaar in beslag genomen', aldus Willie Wienholts, projectmanager van Siemens. 'De eerste funderingspaal werd in maart vorig jaar in de bodem van het IJsselmeer geheid; de laatste paal in mei. Gedurende de zomermaanden werden de elektriciteitskabels gelegd en het transformatorstation op land voltooid. Siemens installeerde de eerste complete windturbine in september op zijn fundering en nu, een half jaar later, de laatste. De komende vijftien jaar zal Siemens het windpark ook onderhouden'.

Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windturbines in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer. Lees meer hierover in ons nieuwsdossier.

Bekijk in het onderstaande filmpje het installatieproces van een windturbine.