Fotograaf wil de laatst overgebleven polderpioniers eer bewijzen

Emmeloord - De Zwolse fotograaf Jarno Kraayvanger zoekt de laatst overgebleven pioniers van de Noordoostpolder. Hij wil hen nog eenmaal de eer bewijzen.

Jarno Kraayvanger, die zelf derde generatie pionier is, legt de mensen die aan de oorsprong van de Noordoostpolder hebben gestaan vast in een portret en geeft hierdoor het begrip 'pionier' een gezicht. 'De polderpioniers zijn helaas niet meer in groten getalen onder ons. Maar dat je nog steeds mogelijkheid hebt om onze grondleggers in levende lijve te ontmoeten, is vrij bijzonder', aldus de fotograaf over zijn project.

Geboren op pioniersboerderij

De achtergrond van Jarno heeft er voor gezorgd dat hij al enkele jaren geleden interesse kreeg in de pioniers. 'Ik heb mijn biologische opa nooit mogen kennen, die overleed toen ik nog niet geboren was. Mijn vader nam de boerderij over en zodoende ben ik geboren en getogen op een echte pioniersboerderij. In de jaren dat ik daar woonde besefte ik mij zelden dat het bijzonder land was waar ik opgroeide'.

(Lees verder na de vraag)

803

Met blote handen de polder uitgegraven

Na het overlijden van zijn oma komt Jarno steeds meer tot het besef dat hij een bijzondere achtergrond heeft. 'Mijn opa heeft met blote handen de Noordoostpolder uitgegraven en kreeg, als één van de weinigen, een boerderij'. Door een strenge loting werd bepaald wie een boerderij kreeg en wie niet. Sommige pioniers visten op die manier achter het net.

Jarno’s biologische opa kreeg een boerderij. De man met wie Jarno’s oma, na het overlijden van Jarno’s biologische opa, een relatie kreeg, kreeg geen boerderij.

Iedere pionier verdient een gezicht

'De wroeging, het onbegrip waarom de één wel een boerderij kreeg en de ander niet, die leeft nog steeds. Maar iedere pionier verdient een gezicht, mag de ruimte krijgen voor een verhaal, in beeld. De pioniers een gezicht geven, dat is wat ik voor ogen heb met zijn project'.

Eerste drie portretten

Aan het project wordt hard gewerkt. Maar door de hoeveelheid tijd die het project vraagt en de zoektocht naar middelen om het project te financieren is het lang op de plank blijven liggen. De fotograaf maakte voor een tentoonstelling in Galerie Het Langhuis in Zwolle de eerste drie portretten

Op die portretten staat onder meer de jongste van de pioniers Leen Boekee, inmiddels 88. Ook portretten van Rinus van der Weele (94 jaar oud) en mevrouw Vos-Otten (88 jaar) waren al te zien. Jarno: 'Maar er zijn nog veel meer pioniers die geholpen hebben met bouwen aan de Noordoostpolder, die ik voor mijn camera zou willen zien'.

Expositie in Noordoostpolder

De fotograaf hoopt nog in contact te komen met alle nu nog levende pioniers. Het uiteindelijke project moet leiden tot een expositie in de Noordoostpolder en een boek.

Mensen die nog een pionier kennen die hiervoor op de foto wil, kunnen een mailtje sturen naar Jarno Kraayvanger via jarnokraayvanger@gmail.com of bellen naar 06-12335652.

Fotograaf Jarno Kraayvanger zoekt de laatst overgebleven pioniers. Hij wil hen nog eenmaal de eer bewijzen. Hij legt ze...

Geplaatst door Gemeente Noordoostpolder op maandag 22 februari 2016