Enise B. is ook in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel

Leeuwarden / Meppel / Echten - Enise B., de vrouw die in februari 2014 met haar vriend Antonio van der P. een spoor van geweld trok door Nederland, is in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel.

De rechtbank in Assen legde in april 2015 ook 12 jaar cel op. Antonio van der P. werd toen veroordeeld tot 16 jaar cel, onder andere voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, afpersing en poging tot doodslag. Hij ging niet in hoger beroep, zijn vriendin deed dat wel. Zij was het er niet mee eens dat de rechtbank bewezen achtte dat zij zich schuldig had gemaakt aan een poging tot doodslag op een 52-jarige vrouw uit Meppel.

B. en haar vriend hadden op 10 februari ingebroken in de woning in Meppel. Toen de bewoonster thuiskwam, werd ze overmeesterd, vastgebonden en in een kleine voorraadkast gestopt. Pas nadat Van der P. haar tot drie keer toe met een mes had gestoken, gaf de vrouw de code van de kluis en de pincode prijs. B. had de vrouw met een zware steelpan op het hoofd geslagen.

Kofferbak

Vervolgens werd de vrouw meegenomen in de kofferbak van haar eigen auto. In Groenlo pinden haar ontvoerders 1200 euro, waarna ze de vrouw achterlieten in natuurgebied de Oostvaardersplassen bij Lelystad. De vrouw werd gevonden door een boswachter. B. ging in hoger beroep omdat ze het niet eens was met de beslissing van de rechtbank dat ze zich schuldig had gemaakt aan het medeplegen van een poging tot doodslag op de Meppelse.

Het hof acht echter wel degelijk medeplegen van een poging doodslag bewezen. B. heeft zelf geweld aangewend en ze heeft volgens het hof 'een assisterende bijdrage' geleverd aan het geweld dat Van der P. heeft gebezigd. 'De rol van B. doet zeker niet onder voor de rol van Van der P.', stelde het hof. Dat B. het slachtoffer niet zelf met een mes heeft gestoken, maakt haar rol in het geheel niet anders vindt het hof.

Schadevergoedingen

Het grote aantal slachtoffers en de impact die het gewelddadige handelen heeft gehad op de samenleving laat het hof in de straf doorklinken. Het hof wijst aan in totaal tien slachtoffers ruim 50.000 euro aan schadevergoedingen toe. De vrouw uit Meppel kreeg een schadevergoeding van 25.000 euro toegewezen. Met de politie in hun kielzog trokken trokken B. en Van der P. in februari 2014 een spoor van geweld door Drenthe, Noord-Brabant en Twente. Ze gijzelden, ontvoerden en bedreigden een groot aantal personen. Uiteindelijk werden ze op 26 februari gearresteerd in een hotel in het Duitse Schwerte.