Torenbosje maakt zich klaar voor fietsers

Dronten - Terwijl het nog winter is en de meeste mensen de fiets in het weekend laten staan, maakt Agrarische Natuurvereniging Rondom Het Greppelveld zich klaar voor het nieuwe fietsseizoen.

Bosje met een verhaal

De vereniging ontwikkelt twee fietsroutes langs het Torenbosje. 'Een bosje met bijzondere verhalen', volgens Coby Dekker-van den Berg.

Coby is medeoprichter en voorzitter van de agrarische natuurvereniging die zich inzet voor het recreatief aantrekkelijk maken van het fietsknooppunt bij het Torenbosje. Ook is ze secretaris van de Stichting Projecten Rondom Het Greppelveld, waar het Torenbosje onderdeel van is.

Gevarieerde route

De fietsroutes die de vereniging in samenwerking met de stichting ontwikkelt zijn beide zo’n 30 kilometer lang. Een van de routes verbindt Dronten met de Oostrand. De route loopt via de Elburgerweg naar het Torenbosje om vervolgens naar het randmeer en via het Roggebotsebos weer terug te buigen naar het fietspad langs het spoor om weer terug naar Dronten te gaan.

‘Een gevarieerde route', zegt Coby. ‘Je komt open akkerland tegen, half open land, bossen en water.’ De andere route blijft dichter bij het randmeer en gaat rondom het Natuurgebied Het Greppelveld, richting de Flevoboulevard en Bremerbaai.

Vliegtuig verongelukt

Het Torenbosje is een klein bosje langs de Elburgerweg. Coby woont op slechts 600 meter afstand van het bosje, ze vertelt er dan ook met trots over. ‘Ooit was er bos, tijdens de Tweede Wereldoorlog is er vlakbij een vliegtuig verongelukt, er was een dorpje gepland en er is naar olie geboord.’

In het Torenbosje bevindt zich het Torenveld, een open plek van een kleine 2 hectare waar in 1965 naar olie is geboord. ‘Er is 3 maanden geboord, de toren heeft er van 1965 tot 1968 gestaan.’

Niemandsland

‘Het is eigenlijk een stukje niemandsland, men ging er niet snel wandelen. De komst van twee fietsroutes zal ongetwijfeld meer bezoekers voor het Torenbosje opleveren. ‘Nu hebben fietsers een mooie plek om even af te stappen, te picknicken en het bijzondere verhaal van het torenbosje te leren kennen.’

www.torenbosje.nl

Lees meer in ons dossier Torenbosje.