Politiek akkoord met investering in Plein De Rede

Dronten – Volgend jaar rond deze tijd ligt Plein De Rede voor een deel open. De eerste contouren van het ‘nieuwe plein’ zijn dan wellicht al zichtbaar. De gemeenteraad heeft donderdag groen licht gegeven voor de herinrichting.

Bouwteam

Er wordt nu een bouwteam vastgesteld, dat daarmee aan de slag gaat. Dat team bestaat uit de gemeente, de architect van het nieuwe plein en de uitvoedre van de werkzaamheden. Zij zullen volgens de voorwaarden, meer terrassen, groen, zitjes en sfeerverlichting, een plan maken. En of er dan ook nog een ‘bescheiden waterpartij’ in dat plan zit, zal nog moeten blijken.

(Geen) definitieve klap

Twee weken geleden spitste de discussie in de gemeenteraad zich vooral toe op de vraag of een bouwteam binnen kaders zelf verder aan de slag kan, of dat een definitief plan voor het plein eerst weer naar de gemeenteraad moet. Wethouder Dirk Minne Vis pleitte voor het eerste en lichtte dat donderdag nog eens toe.  

Het bouwteam gaat ook in gesprek met alle belanghebbenden, van de Meerpaal tot de organisator van de Meerpaaldagen, van de ondernemers aan het plein tot het Ondernemersfonds. ‘Als ik dat bouwteam enthousiast wil krijgen, die ik dat niet door te zeggen ‘Maar alles is veranderlijk, want de gemeenteraad moet er nog over beslissen’.’ De tijden dat de overheid alles bedenkt zijn voorbij, vindt Vis. ‘De overheid schrijft niet meer alles voor, maar faciliteert.’

Wijzigingen

Toch zijn er, ten opzichte van het voorstel twee weken geleden, nog wat ‘veiligheden’ ingebouwd. Zo verzekert Vis de gemeenteraad dat het budget voor de verbouwing 465.000 euro maximaal is. Mocht een definitief plan meer gaan kosten, dan komt dat voorstel terug naar de gemeenteraad en weet vis dat hij wel met hele sterke argumenten zal moeten komen.

Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse onderhoudskosten van het plein. Die mogen niet teveel uit de pas lopen met de huidige kosten van 33.000 euro. Of er dan, in het definitieve plan, een ‘bescheiden waterpartij’ zit, is geen randvoorwaarde meer. ‘Een waterpartij is een wens. Maar het kan niet zo zijn dat straks al het budget daar aan opgaat,’ zegt Vis. Kortom: als het bouwteam dat niet ziet zitten binnen het huidige budget of het te veel ten koste zou gaat van het groen, de zitjes en de sfeerverlichting, komt er geen waterpartij.

Hopen op nazomer

Daarnaast is er nog iets verandert: de schop gaat niet zo snel mogelijk na 1 september de grond in, maar na 1 november. Zodat als er een mooie nazomer is, de (nieuwe) ondernemers aan het plein daar volop van kunnen profiteren. Dat pleidooi van ChristenUnie twee weken geleden is gehonoreerd. ‘Moet het alleen geen winter worden waarin de Elfstedentocht geschaatst kan worden,’ zei Vis, die daarbij vertrouwd op de voorspellingen van Piet Paulusma.

Reuring

Kortom: na jaren van discussiëren en een initiatiefvoorstel van VVD, PvdA en GroenLinks in 2012 om meer reuring op het plein te brengen, is het nu tijd voor actie. Al stemde één van de initiatiefnemers van toen, GroenLinks, nu tegen het voorstel. Die partij wil toch eerst de uitgewerkte plannen zien. Maar dat is nu aan het bouwteam: als die binnen het budget blijft, ligt er volgend jaar voor Koningsdag een ‘Plein De Rede 2.0’.