Dichter Theo Smeeman: 'Ik haal mijn inspiratie uit mensen'

Dronten - Voor Theo Smeeman was de verrassing groot toen Leen Verbeek, commissaris van de Koning, een gedicht dat hij 'eigenlijk een beetje vergeten' was wilde gebruiken in een voorwoord.

Hij stemde in en dus werd het gedicht 'De polderboer' (zie onder) opgenomen in de Flevolandse editie van Nederland Leest.

Een sfeer weergeven

'Gedichten kunnen zo prachtig een sfeer weergeven, het ongrijpbare vatten in woorden,' schrijft Leen Verbeek in zijn voorwoord, waarin hij twee gedichten deelt met het publiek. Het gedicht van Theo Smeeman is typisch Flevolands en beschrijft de polderboer die zijn akker overziet.

'Wat ik altijd probeer is een momentje beschrijven,' vertelt Theo Smeeman. Theo is docent aan de Warmonderhof, een opleidingsinstituut voor biologische en biologisch-dynamische landbouw. Hij geeft daar les in agrarische techniek. 'Dat heeft dus helemaal niets met taal of dichten te maken,' zegt hij lachend.

Opschrijfboekje

'Ik haal mijn inspiratie uit mensen. Bijvoorbeeld op school uit collega's of studenten, maar ook op straat. Ik kijk, observeer en daar haal ik dingen vandaan.'

Theo heeft altijd een opschrijfboekje bij zich om die bijzondere momenten gelijk te noteren. 'Bijvoorbeeld in de klas als ik denk: daar moet ik iets mee doen.' In rustige periodes, komt hij er aan toe om die ideetjes en waarnemingen uit te werken.

Vergeten

'Dit gedicht heb ik al zo'n tien jaar geleden geschreven en ik was het eigenlijk een beetje vergeten. Tot ik een telefoontje kreeg van de provincie Flevoland of het gebruikt mocht worden in het voorwoord,' legt Theo uit.

Het gedicht gaat over een typisch Flevolands landschap: de mooie kavels en de rechte wegen. En ook over de polderboer die volgens Smeeman 'redelijk zorgelijk' is. 'Er moet immers geld verdiend worden,' zegt hij. 'Achter iedere boer schuilt ook een gewoon mens, ik heb ondanks de rechte akkers iets ronds in dit momentje proberen te brengen. De kromme rug staat voor het menselijke, het is buigen of knakken.'

Polderboer

rechte akkers

recht het land

met aardappelen en groente

heeft de boer een hechte band

een bloeiend veld,

wuivend gras

flitsende machines

door een waterplas

een vierkant erf en een strakke schuur

huizen met rode daken

en met kromme rug

noteert de boer

bedrijfsmatige zaken