Mark Rutte trots op Nederlandse landbouw

Dronten - Minister-president Mark Rutte was maandagavond in Dronten. Voor een bomvolle zaal op CAH Vilentum luisterde hij naar presentaties over de toekomst van de landbouw en stak hij zijn trots over deze sector niet onder stoelen of banken.

Ook ging hij met het publiek in gesprek.

VVD Landbouw event

De premier was uitgenodigd door zijn partij, op het jaarlijkse ‘Landbouw event’ van de VVD Dronten. Maar het waren niet alleen VVD’ers die in de zaal zaten. Er waren ook veel studenten, die Rutte het vuur aan de schenen legden over heikele landbouwkwesties. Maar Mark Rutte trad buitengewoon ontspannen op, wist op veel vragen antwoord te geven en zag zich verder gesteund door Tweede Kamerlid Helma Lodders.

Inspiratie

Zij is, als landbouwdeskundige van de VVD, ten slotte beter thuis in sommige dossiers. ‘Dat is een makkelijke vraag, die is voor Helma,’ lachte Rutte op een gegeven moment, om dat vervolgens uit te leggen. ‘U kent toch die anekdote over Albert Einstein? Die liet zich elke lezing vergezellen door zijn chauffeur. Op een gegeven moment zei hij tegen hem “Jij hebt deze toespraak al honderd keer gehoord, jij kunt ‘m ook wel houden”. Aldus geschiedde. Toen de chauffeur vervolgens een moeilijke vraag uit de zaal kreeg, zei hij “Dat is zo’n makkelijke vraag, die kan mijn chauffeur wel beantwoorden”, waarop hij Albert Einstein de vraag liet beantwoorden…’ Een mooi verhaal. Wel een broodje aap-verhaal overigens, maar sommige niet-gebeurde verhalen zijn zo mooi, dat we ze gewoon in ere houden.

Toekomst

Het congres ging over de toekomst van de landbouw, in de breedste zin van het woord: landbouw, fruit telen, veehouderij, alles. En daar loopt Nederland in de wereld voorop, was de boodschap van niet alleen Mark Rutte, maar ook van enkele sprekers. Dat is niet alleen iets wat Rutte vaak in het buitenland verkondigt, als hij daar probeert Nederlandse bedrijven en producten aan de man te brengen, het is iets wat hij daar ook vaak hoort.

‘Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld, na de Verenigde Staten. Dat is ongelooflijk, voor zo’n klein landje. We zijn ook een koploper qua kennis. Met de Nederlandse technologie heb je in 2050 veel minder grond nodig om de wereldbevolking van dan negen miljard mensen te kunnen voeden,’ hield Rutte zijn gehoor voor.

Huppelen

Want ja, er komt een wereldvoedselprobleem op ons af, en dat valt alleen het hoofd te bieden als er wordt geïnvesteerd in technologie en duurzaamheid. Dat zei ook trendwatcher Adjiedj Bakas. ‘Eten is medicijn: in de toekomst zal eten je steeds meer behoeden voor ziektes. Er zou eigenlijk één ministerie voor voedsel moeten zijn. Tegelijkertijd moet er meer gekte komen in de branche. Jullie moeten mensen weer een huppelend gevoel bezorgen.’

Gekke ideeën

De technologische ontwikkelingen en automatisering in de landbouw zullen er voor zorgen dat met name lager geschoolde mensen er hun baan zullen verliezen. ‘Het aantal verlorenen groeit hard,’ zei Bakas. Maar het maakt ook dat Nederland het in de toekomst zal moeten hebben van haar kennis. Daarvoor moet de landbouwsector ook nadrukkelijk op zoek naar samenwerking met andere sectoren, want daar zitten volgens Bakas ‘de gekke ideeën’. ‘En noem zo’n ding dan geen megastal, maar een vijf sterren hotel voor varkens,’ zei hij bij een plaatje van een futuristisch ontwerp voor een varkensstal van tien verdiepingen, gemaakt door iemand die verder niets met veeteelt te maken heeft.   

Trending topic

Het was een boodschap waar Rutte zich van harte achter schaarde. En op kritische vragen hield hij de insprekers voor dat er natuurlijk problemen zijn, dat er natuurlijk zaken zijn die dringend door de overheid aangepakt moeten worden, maar dat de sector ook zijn ondernemerschap moet laten gelden. En dat zij de trots, die hij ook heeft als het gaat om de landbouwsector, zelf ook moeten uitdragen. ‘Praat erover! Communiceer erover! Over alle mooie dingen die jullie doen, over alle goede zaken en ontwikkelingen.’ Die boodschap was maandag niet aan dovemansoren gericht. Sterker, het landbouwevent was zelfs even trending topic op twitter.

Lees ook: Wervelend welkom voor Mark Rutte