Kadir van Lohuizen brengt gevolgen zeespiegelstijging in beeld

Lelystad - Fotojournalist Kadir van Lohuizen exposeert in Nieuw Land in Lelystad zijn fotoserie 'Where will we go?'. Met dit indrukwekkende multimediaproject toont Van Lohuizen de humanitaire gevolgen van zeespiegelstijging.

De tentoonstelling is officieel geopend door de deltacommissaris drs. Wim Kuijken - in bijzijn van de fotograaf - tijdens het symposium ‘Watersnoodrampen van alle tijden’. Bij de tentoonstelling is er ook een catalogus over het project verkrijgbaar in de museumwinkel van Nieuw Land. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 12 juni.

Bijzonder trots

Nieuw Land is bijzonder trots om juist op dit moment de foto’s van Kadir van Lohuizen te kunnen vertonen. 2016 is het herdenkingsjaar van de grote overstroming in het Zuiderzeegebied die in 1916 plaatsvond. Direct gevolg van deze overstroming was het indienen van het wetsvoorstel voor de Zuiderzeewet wat uiteindelijk resulteerde in ‘s werelds grootste inpolderingsproject aller tijden, het Zuiderzeeproject. Dit jaar zal Nieuw Land juist extra aandacht besteden aan de actuele overstromingsgevaren in de wereld, onder meer met het tentoonstellen van het indrukwekkende multimediaproject ‘Where will we go?’.

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963) heeft in zijn twintigjarige carrière als fotojournalist vele thema's en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika, vluchtelingen in Afghanistan. Hij heeft series gemaakt over de handel in bloeddiamanten en het leven langs en op de zeven wereldrivieren. Voor het project ‘Where will we go?’ selecteerde Kadir van Lohuizen acht locaties in de wereld waar hij de zichtbare gevolgen van de zeespiegelstijging fotografeerde. Zo legde hij vast hoe laaggelegen eilandjes en delta’s in Bangladesh en Kiribati worden bedreigd. Maar ook de kusten bij Miami en Yorkshire kalven af.

Amsterdam aan de beurt

'En over 200 jaar is Amsterdam waarschijnlijk aan de beurt,' aldus Van Lohuizen. 'De oorspronkelijk de titel van het project was "Where will they go?". Deze titel heb ik aangepast daar het om een wereldwijd probleem gaat maar dat dichterbij is dan men denkt. Vandaar de aanpassing in "Where will we go?" vertelde Van Lohuizen tijdens de opening van de tentoonstelling bij Nieuw Land.