Wolf van Luttelgeest krijgt gezelschap

Luttelgeest - De 'wolf van Luttelgeest' krijgt gezelschap. Een soortgenoot, die in maart 2015 door Drenthe en Groningen rondzwierf en op 15 april werd aangereden in Duitsland, komt naar Nederland.

Dit meldt de organisatie 'Wolven in Nederland' op haar website.

De organisatie, die streeft naar 'een conflictarm samenleven met wolven', heeft de wolf opgespoord in een Duitse vriezer. 'Omdat het gaat om de eerste wolf in 150 jaar in Nederland wil Wolven in Nederland hem graag tentoonstellen aan het publiek'.

In collectie Naturalis

Wolven in Nederland gaat de dode wolf over enkele weken ophalen in Hannover en aanbieden aan Naturalis, die hem in de collectie zal opnemen naast de 'Wolf van Luttelgeest', die niet zelf in Nederland terecht was gekomen.

De 'Drentse wolf' werd op 15 april dood langs de snelweg A7 bij Berkhof in Duitsland aangetroffen. Uit DNA-onderzoek bleek dat dit hetzelfde dier was dat Nederland en Niedersachsen bezocht, aldus Landesjägerschaft Niedersachsen en Wolfsbüro Niedersachsen.

Het dier was doodgereden door een vrachtwagen; het DNA van het kadaver werd vervolgens onderzocht door het Senckenberg instituut. Daaruit bleek dat het een mannelijke nakomeling is van de zogenaamde Munster-roedel.

De wolf viel in het voorjaar zowel in Nederland als in Duitsland op door zijn weinig schuwe gedrag.

Bekijk hier een kaart van de route die de 'Drentse wolf' in 2015 aflegde in Duitsland en Nederland.

Wolf in Twenthe

En recente waarneming van een mogelijke wolf in een natuurgebied bij Enschede, zou er op kunnen wijzen dat de Duitse wolven steeds verder oprukken in de richting van Nederland. Maar zonder DNA, foto- of videomateriaal is er nog geen 100 procent zekerheid.

Lees meer in het dossier 'Wolf van Luttelgeest'.

684