FNV start rechtszaken om thuiszorg te redden

Steenwijk / Emmeloord / Urk - Vakbond FNV Zorg & Welzijn wil namens mensen uit de gemeenten Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder rechtszaken aanspannen tegen deze gemeenten vanwege de 'forse bezuinigingen' op de thuiszorg.

'Veel kwetsbare mensen hebben van hun gemeente te horen gekregen dat zij minder uren zorg krijgen of dat zij de zorg zelf moeten betalen', vertelt FNV-onderhandelaar Riek van Kampen. 'Samen met thuiszorgmedewerkers die bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) werken, gaan wij de komende tijd op een rij zetten namens welke cliënten bezwaar kan worden gemaakt bij de gemeenten'.

Zorggeld beschikbaar

Volgens Van Kampen willen de thuiszorgmedewerkers van ZONL blijven zorgen voor hun cliënten in Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder. 'We gaan zo lang door met actievoeren, bezwaarschriften en rechtszaken totdat de gemeenten de bezuinigingen en beleid terugdraaien. Er is zorggeld beschikbaar en dat moet aan zorg worden besteed.’

Succesvolle rechtszaken

Het afgelopen jaar hebben in het hele land mensen die hun zorg kwijtraakten of zelf moesten betalen met succes rechtszaken gevoerd tegen het bezuinigingsbeleid van hun gemeente. Zo heeft de gemeente Amsterdam door de vele rechtszaken en acties van thuiszorgmedewerkers besloten de thuiszorg overeind te houden.

Informatiebijeenkomst in De Meenthe

FNV Zorg & Welzijn gaat de procedures voeren met hulp van expert mr. Kevin Wevers die al vele WMO-rechtszaken heeft gewonnen. Donderdag 14 januari houdt de vakbond een informatiebijeenkomst voor thuiszorgmedewerkers in De Meenthe in Steenwijk