Hoger beroep Enise B. dient volgende week

Leeuwarden - Het hoger beroep dat Enise B. heeft aangetekend tegen haar veroordeling voor een serie misdrijven wordt op woensdag 20 januari door het Gerechtshof in Leeuwarden behandeld.

Enise B., is de vrouwelijke wederhelft van het gangsterduo dat onder anderen een Meppeler vrouw gijzelde en zwaar gewond achterliet in Lelystad. 

Ze werd in april vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar cel. Haar vriend Marcos van der P. kreeg een celstraf van zestien jaar opgelegd.

Het gangsterduo, trok in februari 2014 een spoor van geweld door Drenthe, Noord-Brabant en Twente. Het tweetal gijzelde in de nacht van 9 op 10 februari een 33-jarige man in de kofferbak van zijn eigen auto. Hij wist te ontsnappen.

Ook acht de rechtbank de poging tot doodslag op een vrouw uit Meppel bewezen. De twee staken haar met een mes en de vrouw werd met geweld ontvoerd en voor dood achtergelaten in een natuurgebied bij Lelystad.

De vrijheidsbeneming van vier personen in Lage Mierde, afpersing en diefstal met geweld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel achtte de rechtbank ook bewezen. De daders sloegen hier een van de slachtoffers een gebroken bovenkaak.

Beiden zijn volgens de rechtbank ook schuldig aan de vrijheidsberoving van een familie met heel jonge kinderen in Enschede en de ontvoering van de schoonzoon van de familie.

Na de serie misdrijven vluchtte het duo naar Duitsland, waar ze enkele dagen later na een klopjacht konden worden opgepakt.

Marcos van der P., de mannelijke helft van het gangsterduo, accepteert zijn straf van 16 jaar. De raadsman van Enise B. vindt dat de vrouw te zwaar wordt gestraft, vooral omdat zij helemaal geen strafblad heeft en van een aantal feiten was vrijgesproken.