VIDEO: Urker visboeren achtervolgen overvallers

Oldemarkt - 'Henk zat helemaal onder het bloed'. Dat vertelt de Urker visboer Marco Buter (31) die met zijn kraam vlakbij de vanmorgen overvallen juwelier Henk Vonk in de Hoofdstraat in Oldemarkt staat.

Trillen

De visboer is samen met zijn collega Jan Anker (24) achter de overvallers aan gegaan, zo vertelt hij in bovenstaande video, en gaf één van de twee nog een tik, waardoor hij de gestolen juwelen liet vallen. 'Ik voel me geen held, maar ik sta hier wel te trillen.'

Drie gewapende mannen

De overval op de juwelier werd gepleegd door drie gewapende mannen. Twee verdachten zijn gepakt, de politie is op zoek naar de derde overvaller.

De voortvluchtige overvaller heeft waarschijnlijk een vuurwapen bij zich, dus wie de man ziet wordt verzocht om 112 te bellen en niet zelf in te grijpen. Een aantal straten in Oldemarkt is afgezet en een politiehelikopter is ingezet ter ondersteuning.

Juwelier gewond

De eigenaar van de juwelierszaak is gewond geraakt. Hij is volgens politiechef Johan Ekkel op zijn hoofd geslagen met een pistool. Ambulancepersoneel heeft de eigenaar van de juwelierszaak onderzocht op eventuele verwondingen. De betrokkenen krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Het is voor de eigenaar en het personaal van juwelier Vonk extra heftig, omdat zij in november 2014 ook al het doelwit waren van een overval.

Na de overval gingen de daders er vandoor. Vier omstanders zetten vervolgens de achtervolging in. Door heldhaftig optreden zijn twee overvallers gepakt, de eerste op Het Slingerland, de tweede op de Industrieweg. Eén is nog voortvluchtig. Bij beide mannen werd een vuurwapen of iets wat er op lijkt aangetroffen.

Het signalement van de derde overvaller luidt als volgt: getinte man met grijze capuchon. Hij rijdt in een witte bestelbus.

Lees ook: Rumoer in Oldemarkt na gewapende overval (reportage)

670