Aat de Jonge wil graag door als burgemeester

Dronten – Even leek het erop dat Aat de Jonge tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zijn afscheid als burgemeester aankondigde. Maar dat was een geintje van de afdeling communicatie. Het tegendeel is waar.

De Jonge wil graag nog eens zes jaar als burgemeester van Dronten dienen.

Herbenoeming

In een ‘wordcloud’ met mooie vooruitzichten op 2016 stonden alle woorden in een positieve kleur, op één woord na: herbenoeming. ‘Een geintje,’ gaf de burgemeester toe. ‘Er is mij de laatste tijd vaak gevraagd door verschillende media of ik weer burgemeester van Dronten wil worden. Maar daar ga ik niet over, dat is aan de gemeenteraad. Maar niemand heeft me gevraagd of ik beschikbaar ben.’

En ja, dat is hij. In september is de herbenoeming aan de orde, en De Jonge wil dus graag doorgaan. ‘Maar nogmaals, dat is dus niet aan mij.’

Uit de wordcloud volgend jaar, met een terugblik op 2016, zal het blijken of ‘herbenoeming’ weer in het zwart staat of onder de successen van dat jaar kan worden bijgeschreven.

Nieuwe stijl

De nieuwjaarsreceptie vond plaats in een ‘nieuwe stijl’ in Dronten: omlijst met jong talent van de Meerpaal Academie en het projectkoor van Morgenland, de Musical, dat ook een kritische noot niet schuwde. En geen speech van, maar een vraaggesprek met de burgemeester. Op een ouderwetse rood-fluwelen bank, met twee pratende en commentaar gevende ornamenten aan de zijkant.

Meer nieuws

Uit het interview, prima geleid door Tineke Stuifzand, blijkt dat er nog geen plek is gevonden voor een tweede, kleiner asielzoekerscentrum in Dronten. ‘We hadden er één op het oog, maar het lijkt erop dat dat niet gaat lukken.’ Maar De Jonge is er van overtuigd dat het uiteindelijk wel gaat lukken.

Verder denkt De Jonge dat leegstand in de winkelcentra van Dronten. Biddinghuizen en Swifterbant valt tegen te gaan door de centra kleiner te maken. ‘Het is niet dramatisch, de leegstand, maar je moet het ook niet ontkennen. Maar misschien zijn de centra iets te groot voor de gemeente. Misschien moet je denken aan sloop of herbestemming.’

Samen

Verder riep de burgemeester de inwoners van Swifterbant op samen de schouders te zetten onder het multifunctionele gebied dat daar moet komen. ‘Het is een kwestie van willen en samen willen. Daar is een dorp sterk in, of niet…’

Want dat was wel de centrale boodschap van de burgemeester: we zullen het samen moeten doen. Daarom wenste hij de Drontenaren een ruimhartig, ruimdenkend en ruimgevend nieuwjaar.

Pubquiz

Tijdens de pubquiz, met de Dronter variant ‘Sjaaltje om, sjaaltje af’ waren er vervolgens maar liefst twee winnaars. Zij wonnen met een schattingsvraag: hoeveel inwoners had Dronten op 1 januari van dit jaar? U kunt nu nog inzetten…. 40.575.