OM wil reconstructie in zaak Nathalie van Poelgeest

Lelystad - Het Openbaar Ministerie wil dat in de zaak van Nathalie van Poelgeest een reconstructie wordt gedaan van de avond van haar dood. Dat wil zij voor het hoger beroep in deze zaak.

In juli 2013 werd een toen 44-jarige Lelystedeling vrijgesproken van moord of doodslag.

Reconstructie

Uit de reconstructie moet blijken wat de rol is van de verdachte. Nathalie van Poelgeest werd op 14 mei 2012 dood aangetroffen in het appartement van haar moeder aan de Neringweg, waar zij op paste omdat haar moeder in het ziekenhuis lag. Ze bleek door een kogel om het leven te zijn gekomen. Dat gebeurde twee dagen eerder.

Maanden na haar dood werd haar 44-jarige vriend als verdachte aangehouden. Uit onderzoek bleek dat hij tijdens de dood van Nathalie in haar appartement was. Na eerdere tegenstrijdige verklaringen gaf hij toe dat de twee met een wapen hadden gespeeld, dat vervolgens per ongeluk was afgegaan. De man waarschuwde daarop niet de politie of andere hulpdiensten, maar probeerde zijn sporen uit te wissen en verliet de woning. Ook liet hij het wapen verdwijnen.

Vrijspraak

De politie moest de man een paar weken na zijn eerste aanhouding vrijlaten, maar op 16 februari 2013 werd hij wederom aangehouden. In de rechtszaak tegen hem in juli 20134 werd twaalf jaar tegen hem geëist, maar de rechtbank sprak het vrij wegens gebrek aan bewijs. Hij werd alleen veroordeeld voor verboden wapenbezit en kreeg daarvoor vier maanden cel, de tijd die hij al in voorarrest had doorgebracht.

De rechtbank oordeelde dat niet kon worden bewezen dat de man het dodelijke schot heeft gelost, waaraan Van Poelgeest overleed. Wel werd bewezen geacht dat hij bij haar was op het moment dat zij stierf en geprobeerd heeft zijn sporen uit te wissen.

Hoger beroep

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte gingen tegen het vonnis in beroep. Het hoger beroep laat nu al jaren op zich wachten. Het gerechtshof in Leeuwarden neemt binnenkort een beslissing over het wel of niet plegen van een reconstructie