Gemeenteraad worstelt met Stadshart

Lelystad – De gemeenteraad worstelt met de toekomst van het Stadshart. De worsteling betreft twee specifieke onderdelen van het advies dat er ligt: her eerste half uur gratis parkeren en een rem op de groei van buurtwinkelcentra en Batavia Stad.

Met name dat laatste is iets waar de meeste partijen zich niet in kunnen vinden. Het advies van onafhankelijk adviseur Paul Tankink zegt daar ook niets over, maar het is wel een wens van de ondernemers in het Stadshart. Want het is een feit: de buurtwinkelcentra concurreren met het Stadshart en, dat staat weer wel in het advies, ‘sluiten meer aan bij het lokale DNA dan het Stadshart’. Vandaar dat wethouder Janneke Sparreboom de gemeenteraad voorstelt de buurtwinkelcentra en Batavia Stad niet te laten uitbreiden.

Moeite

De gemeenteraad heeft daar moeite mee. ‘Batavia Stad is een succes, dat moet je niet stoppen. En het Lelycentre trekt een heel ander soort publiek dan het Stadshart. Laat dat met rust, dat moet je niet om zeep helpen,’ vindt Wim Botter (Leefbaar Lelystad). De Pvda vindt het bovendien een verkeerd signaal naar potentiële investeerders of ondernemers. Ook de VVD twijfelt. ‘Ook in de wijkwinkelcentra zitten ondernemers die floreren en hun stinkende best doen, iets waar veel Lelystedelingen plezier van hebben,’ vindt Mariëlle Hermus.

Staand beleid

Maar de soep wordt wat minder heet gegeten dan ze wordt opgediend. Ten eerste is Batavia Stad bezig met haar derde uitbreiding, maar kan het planologisch ook niet verder uitbreiden. ‘Dat is staand beleid, Als je zou willen dat er wel verder wordt uitgebreid, moet je weer alle procedures doorlopen,’ zegt wethouder Sparreboom. Ook voor de wijkwinkelcentra heeft de gemeenteraad eerder afgesproken dat er ‘geconsolideerd’ wordt, ook dat is dus ‘staand beleid’.

Bovendien is het advies om bij nieuwe plannen van investeerders of ondernemers eerst te kijken of dat in het Stadshart kan en of dat een toegevoegde waarde heeft voor Lelystad. Als het antwoord op de eerste vraag 'Nee’ en op de tweede vraag ‘Ja’ is, kan er altijd nog worden gekeken naar een plek buiten het Stadshart. Zo lang de focus maar op het Stadshart ligt, vindt de wethouder.

Parkeren

Voor wat betreft het eerste half uur gratis parkeren is er ook twijfel in de gemeenteraad. Krijg je dan niet dat mensen juist proberen alles binnen dertig minuten te doen en dus korter in het Stadshart verblijven? Is een uur niet beter? Maar voor dit voorstel geldt dat er voor een half uur gratis parkeren brede steun is onder ondernemers en er van hen zelfs een bijdrage kan worden verwacht in de kosten van deze maatregel, want het scheelt de gemeente natuurlijk parkeerinkomsten. ‘Gratis is niet gratis, dat weten wij als gemeente maar al te goed. En langer gratis parkeren kost meer geld,’ aldus Sparreboom. Over dit punt wordt verder overlegd met ondernemers. De verwachting is dat er ook in de gemeenteraad wel draagvlak zal zijn voor een voorstel, waar niet alleen de ondernemers in het Stadshart achter staan, maar waar zij zelfs een geldelijke bijdrage aan willen leveren.

Niet treuzelen

De gemeenteraad praat in januari verder over het onderwerp. Het pleidooi van het CDA om wel de tijd te nemen voor (besluitvorming over) het Stadshart, deed een ondernemer die sprak namens Van Haren nog wel een dringend beroep doen op de politiek. ‘Als er niets gebeurt, zullen heel veel ondernemers hun opzegginsbrief gaan sturen. Dan heb je echt binnen vijf jaar een leeg Stadshart. Het is uniek dat we hier met z’n allen, ondernemers, eigenaren van panden en gemeente, al zover zijn. Dus alstublieft, wacht niet te lang met besluiten….’