Nieuwe ‘G-snake’ afvalbakken in Lelystad geplaatst

Lelystad - Langs de toegangsweg en bij het parkeerterrein van McDonald’s en Kentucky Fried Chicken aan het Larserplein in Lelystad staan sinds kort zogenaamde G-snake afvalbakken.

In deze afvalbakken kunnen automobilisten en fietsers hun afval weggooien zonder te hoeven uit- of afstappen. Het wordt op deze manier gemakkelijker om afval weg te gooien.

Zwerfafval

De G-snake, die bestaat uit meerdere units van anderhalve meter, is speciaal ontworpen om afval in het verkeer tegen te gaan. Deze units kunnen op elkaar aangesloten worden, waardoor een lange goot langs de weg ontstaat. In samenwerking met de Stichting Nederland Schoon, McDonalds en Kentucky Fried Chicken heeft de gemeente Lelystad deze afvalbakken op proef laten plaatsen. In de omgeving van de fastfoodketens ligt namelijk veel zwerfafval, zoals drinkbekers, papieren zakken en voedselverpakkingen. Er zijn metingen uitgevoerd om te kunnen monitoren of het zwerfafval door de plaatsing van G-snake afvalbakken minder wordt en de resultaten blijken erg positief.

Lelystad schoon heel gewoon

De plaatsing van de G-snake afvalbakken past binnen de campagne ‘Lelystad schoon heel gewoon’. Met deze campagne wil gemeente Lelystad haar inwoners bewust maken van het zwerfafval op straat en de uitdaging aangaan om samen met elkaar de stad aantrekkelijk en schoon te houden. Immers, samen houden we Lelystad schoon, prettig en leefbaar. De gemeente Lelystad werkt er hard aan om zwerfafval zoveel mogelijk tegen te gaan: regelmatig machinaal vegen, handmatig opruimen, plaatsen en legen van voldoende prullenbakken. 

Stimuleren

Wethouder John van den Heuvel: 'Met het plaatsen van deze nieuwe afvalbakken stimuleren we mensen om hun afval hierin weg te gooien in plaats van op straat. En het is extra makkelijk gemaakt, want ze kunnen er zo langs rijden of fietsen en hun afval weggooien. Zo zorgen we met elkaar dat onze leefomgeving schoon en aantrekkelijk blijft.'

584