'Ode aan Urk' is muzikale ontmoeting tussen jong en oud

Urk - 'Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de blauwe lucht’… De klanken van Rames Shaffy’s Sammy klinken door de centrale ruimte en wandelgangen van Talma Urk.

Er wordt geoefend voor het concert Ode aan Urk dat op vrijdag 27 november om 15.00 uur plaatsvindt in Talma Urk aan de Ankerplaats.

Het enthousiasme en het plezier is bij het binnenstappen van het verzorgingshuis duidelijk te horen. Leerlingen van de Frits Bodeschool en de zangers van het Talma Koor vormen samen het Care & Culture Koor, onder leiding van Muziekschool Urk.

'Sommige oude mensen maken grapjes'

De 10-jarige Tjeerd Romkes zingt uit volle borst mee. ‘We zingen oude liedjes die de oma’s vroeger altijd zongen,’ zegt hij. ‘Het zijn eigenlijk wel leuke liedjes.’ Hij vindt het leuk om met oudere mensen te zingen. Lachend: ‘Sommige oude mensen maken grapjes.’

Jo Visser Award

Het koor is een initiatief van Talma Urk, Care & Culture en Vereniging het Zonnehuis, met als doel om een muzikale ontmoeting tussen jong en oud en mensen uit de lokale omgeving te genereren. Het initiatief ontving hiervoor de Jo Visser Award. ‘We maken als verpleeghuis verbinding met de omgeving,’ legt welzijnsfunctionaris Petra Kalter van Talma Urk uit. ‘We hebben breed ingezet, om zo de drempel van het verzorginghuis te verlagen voor de omgeving. En het gaat fantastisch.’

Livestreamverbinding

Behalve het samengestelde koor, is ook een livestreamverbinding gerealiseerd. Zo kunnen mensen in de dependace’s Talma Dok en Kompas die niet bij de optredens kunnen zijn, toch meegenieten van wat er in de oefenruimte gebeurt.
Het project duurt in totaal zeven weken, het optreden op vrijdag is de afsluiter. In december treedt het gelegenheidskoor nog eenmaal op bij Het Zonnehuis in Driebergen. Daarna worden andere verzorgingshuizen in Nederland benaderd voor dit project.

Kalter: ‘Als het hier zo mooi kan, kan dat elders ook. Deze ontmoeting blijft de kinderen hun leven bij en de ouderen genieten ervan.’