Achttien jaar cel geëist voor moord op Tessa van Bokhorst

Emmeloord - Tegen een 35-jarige man uit Urk is vandaag een celstraf van achttien jaar geëist voor de moord op de 18-jarige Tessa van Bokhorst uit Swifterbant.

Meisje op het hoofd geslagen

De verdachte is dezelfde man die op zaterdag 19 oktober 2014 alarm sloeg, toen een chalet op camping Het Bosbad in Emmeloord in brand stond. De Urker heeft daarvoor vermoedelijk het 18-jarige meisje op het hoofd had geslagen en in het chalet achtergelaten.

Doodsoorzaak is brand

Iets na tien uur op de bewuste zaterdagavond werd de brand gemeld. De brandweer trof het levenloze lichaam aan van de 18-jarige vrouw die er samen met haar vader woonde. Diezelfde avond stelde de schouwarts vast dat de vrouw een hoofdwond had die wees op grof geweld. De doodsoorzaak is echter de brand. Mogelijk was de vrouw bewusteloos op het moment dat de brand ontstond, schrijven de onderzoekers.

DNA van verdachte op steen

In het onderzoek dat volgde, kwam de 35-jarige Urker die de brand had gemeld, bewoner van een van de caravans, in beeld als verdachte. De steen waarmee de vrouw was geslagen was van eenzelfde soort als de stenen van het terras van een nabijgelegen standplaats die niet in gebruik was. Een van de stenen van dat terras ontbrak en was recent weggenomen. Op de steen werden bloed en haren gevonden. Het DNA-profiel daarvan komt overeen met dat van de jonge vrouw. Ook van de verdachte is materiaal met zijn profiel op de steen gevonden.

Brandversnellend middel

Het brandonderzoek wees uit dat er sprake was van brandstichting en dat er een brandversnellend middel was gebruikt, onder andere bij de toegangsdeur naar het halletje. Achter de caravan van de verdachte werd een lege colafles gevonden waar benzine in had gezeten.

Bloedsporen op kleding verdachte

Op de klompen, schoenen, sokken en kleding van de verdachte zijn bloedsporen gevonden waarvan is vastgesteld dat die afkomstig zijn van het slachtoffer. De verdachte wist dat de jonge vrouw alleen thuis was omdat hij met de vader had gesproken, die hem had verteld dat hij ging werken. Ook is onder de nagels van het slachtoffer, daar waar afweerletsel is gevonden, DNA-materiaal gevonden dat waarschijnlijk van de verdachte afkomstig is. De deskundigen zeggen hierover dat dit materiaal er alleen kan zijn gekomen door intensief contact.

Tegenstrijdige verklaringen

De verdachte zelf heeft wisselende en tegenstrijdige verklaringen afgelegd, over de steen, zijn bezigheden en het licht die avond, de route die hij heeft gereden en over het tijdsverloop.

Dat alles maakte zijn verklaringen in de ogen van de officier van justitie 'ongeloofwaardig'. Zij vond al met al bewezen dat hij die avond het slachtoffer met een steen op haar hoofd heeft geslagen, haar bewusteloos heeft achtergelaten in het chalet en vervolgens brand heeft gesticht, waardoor de jonge vrouw is komen te overlijden.

Verdachte geeft geen openheid

Hoewel de verdachte geen openheid heeft gegeven, merkte zij dit aan als moord. Er moet iets zijn gebeurd, wat de verdachte ertoe heeft gebracht de steen te halen en haar op het hoofd te slaan. Vervolgens moet hij terug zijn gegaan om de brandstof te halen en brand te stichten. Misschien om sporen weg te maken of om het slachtoffer het zwijgen op te leggen. Door het tijdsverloop heeft de verdachte de tijd gehad om over zijn handelen na te denken.

Motief niet duidelijk

Omdat de verdachte niet heeft willen meewerken aan het persoonlijkheidsonderzoek en geen openheid heeft gegeven, is niet duidelijk geworden in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is en wat zijn motief is geweest. 'Ook dat weegt heel zwaar'. Daarom eiste de officier van justitie als vergelding een lange gevangenisstraf, van achttien jaar.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.