Geen draadloos internet in buitengebied Noordoostpolder

Emmeloord - Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder neemt drie maanden de tijd om te onderzoeken welke aanbieders voor glasvezel in het buitengebied er zijn.

Ondertussen wordt er geen draadloos internet als overbrugging gerealiseerd. Dat maakte wethouder Hans Wijnants maandagavond duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het realiseren van draadloos internet gebeurt pas als het onderzoek niet leidt tot concrete aanbiedingen van partijen.

Grote meerderheid

De gemeenteraad stemde met grote meerderheid in met het collegevoorstel. ONS en SP wilden graag dat er in de tussentijd ook draadloos internet wordt gerealiseerd, maar dat voorstel haalde het niet. De wethouder benadrukte dat dan de kans bestaat dat de deur wordt dichtgegooid voor partijen die glasvezel willen aanleggen.

'Stap dichter bij goede oplossing'

VVD en CDA drukten de wethouder, met een motie die werd aangenomen, op het hart om de communicatie naar alle betrokken inwoners en ondernemers op te starten. 'We zijn weer een stap dichter bij een goede oplossing', zei Henri van Ulsen (VVD).

'Digitale kloof nog niet ingevuld'

Niet iedereen was blij. 'Jammer dat er niet is geluisterd naar de belangenbehartigers', vindt voorzitter Willemien van Putten van Ondernemers Vereniging Groendorpen (OVG). 'De digitale kloof is nog niet ingevuld.'

Hoe meer belangstelling, hoe kansrijker

In de Noordoostpolder zijn op dit moment nog 4000 adressen die het moeten stellen met langzaam of zelfs geen internetverbinding. Voor een marktpartij is het belangrijk dat een groot deel van deze mensen aangeeft een aansluiting te willen. Daarmee wordt de aanleg commercieel interessant.

De inwoners en ondernemers in het buitengebied worden door de gemeente op de hoogte gehouden van het project. Het is de bedoeling dat de eerste adressen over een half jaar zijn aangesloten, binnen twee jaar moet de hele aanleg zijn afgerond.