'Start direct met aanleg snel internet in buitengebied'

Emmeloord - De fracties van ONS Noordoostpolder en de SP in Noordoostpolder willen dat het college per direct aan de slag gaat met het uitrollen van snel draadloos internet in het buitengebied.

Om het college aan te sporen, komen de fracties maandag tijdens de raadsvergadering met een amendement.

Drie maanden tijd voor marktpropositie

De beide fracties zijn van mening dat er nu al lang genoeg gesproken is over de aanleg van snel internet in het buitengebied. Het college is van mening dat er eerst een marktpropositie gehouden moet worden naar bedrijven die glasvezel willen aanleggen. En als blijkt dat geen enkel bedrijf dit aandurft, dat er dan pas via een draadloos netwerk internet verzorgd kan worden. Hiervoor hebben zij zichzelf drie maanden de tijd gegeven.

Naast elkaar kan ook

De fracties van ONS Noordoostpolder en de SP zijn van mening dat dit gerust naast elkaar kan gebeuren. 'Immers, al zou er een partij zijn die glasvezel wil aanleggen, dan nog kan het wel ruim twee jaar duren voordat de hele Noordoostpolder voorzien is van internet via de glasvezelkabel is'. Dit duurt in de ogen van de beide fracties veel te lang.

'Over het veranderen van het gebied van een zogeheten ‘wit gebied’ naar bijvoorbeeld een ‘grijs’ of zwart gebied’ hoeft men zich ook geen zorgen te maken. Dat eventuele subsidies, als die er al zijn, door de verandering van ‘kleur’ mogelijk in gevaar komen, is niet aan de orde. Het internet wordt namelijk via een vergunningsvrije frequentieband aangeboden'.

Nijpend probleem

Het probleem van gebrek aan snel(ler) internet is nijpend, benadrukken de fracties. 'Bedrijven kunnen hun werk niet naar behoren uitvoeren, omdat de downloadsnelheid onvoldoende is en schoolgaande kinderen bijvoorbeeld hun huiswerk niet kunnen maken, omdat hun broer of zus ook hun huiswerk moet maken via hetzelfde huidige netwerk, dat onvoldoende downloadcapaciteit heeft'.

Daarom zijn de fracties van ONS Noordoostpolder en de SP van mening dat er per direct gestart moet worden met de aanleg van snel internet.

Lees ook:

PvdA-GroenLinks wil 100 procent glasvezeldekking in Noordoostpolder