PvdA-GroenLinks wil 100 procent glasvezeldekking in Noordoostpolder

Emmeloord - De fractie PvdA-GroenLinks in de Noordoostpolder vindt dat de gemeente voor 100 procent glasvezeldekking in het buitengebied moet gaan.

Binnen twee jaar uitrollen is mogelijk

Uit het onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren door het Bureau Stratix, trekt de fractie de conclusie dat glasvezel zeker binnen twee jaar uitgerold kan worden in de Noordoostpolder. 'Dit vinden wij een meer dan acceptabele periode, omdat het inpassen van breedband zendmasten vaak gepaard gaat met bezwaarschriften. De extra investeringskosten voor glasvezel worden uiteindelijk terugverdiend door het gebruik ervan en van de bereidheid van de politiek hier in mee te willen gaan', stelt fractieleider Rien van der Velde.

Gevolgen voor volksgezondheid

Veel van de  bezwaarschriften zullen verband houden met de consequenties van zendmasten voor de volksgezondheid van Noordoostpolder. De fractie wijst op toenemende maatschappelijke zorg hierover. Van der Velde: 'Op dit moment ligt er bij de tweede kamer een petitie van diverse organisaties, zoals van het nationaal platform stralingsrisico’s (NPS) en het Nederlands instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) met het verzoek om meer rekening te houden met de gezondheidsrisico’s'.

Ook wijst de fractie op zorg hierover, uitgesproken in een resolutie, van het Europees parlement. Van der Velde: 'Inclusief de bezwaarschriften die te maken hebben met de terechte zorg over de volksgezondheid verwachten wij dat de eerste zendmast er niet binnen anderhalf jaar staat'.

'Glasvezel is goed voor de positionering van Noordoostpolder als aantrekkelijk woon- en werkgebied', besluit de fractieleider.