Wouter Feil wint zonnerace met Nuon Solar Team

Adelaide - Het Nuon Solar Team van de TU Delft, met in zijn gelederen Wouter Feil uit Dronten, heeft voor de zesde keer de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Het team versloeg in een spectaculaire eindsprint Solar Team Twente.

Nog geen drie minuten voorsprong

Nog nooit was het zo’n ‘close call’ als in deze ongeveer 3.000 kilometer lange race die dwars door Australië voert. De zonnewagen van het Solar Team Twente reed nog geen 3 minuten achter de Nuna8. Ook was er veel bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het zelfs niet zeker of het team de finish zou halen.

Groot feest

De laatste kilometers van de World Solar Challenge waren zenuwslopend voor het Nuon Solar Team. Nog meer bewolking, een lekke band of een rood stoplicht en de concurrentie zou het team in kunnen halen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd kwam Nuna8 toch als eerste over de finish. Onder luid gejuich van het publiek kwam het team samen met Nuna8 over de rode loper binnen in Adelaide. Een groot feest barstte los. Op Victoria Square in Adelaide kleurde het hele plein oranje met teamleden die de overwinning luid vierden.

Zenuwen

'Het was echt heel erg spannend', vertelt Bianca Koppen van het Nuon Solar Team. 'Ik had pijn in mijn buik van de zenuwen. We hebben meer dan een jaar gewerkt aan onze Nuna8. En dan wil je maar één ding en dat is winnen. Het is zo ontzettend fijn dat het gelukt is'.

Veel verkeer

Coureur Tim van Leeuwen reed de laatste etappe van de race, richting Adelaide: 'Dit was een heel lastig stuk, want er was zoveel verkeer op de weg. We moesten goed uitkijken dat we de laatste 180 kilometers ook zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Ik moest er niet aan denken dat het nog op het laatste nippertje fout zou gaan'.

Fontein

Het team eindigde de race met de traditionele duik in de fontein. Zo werd meteen al het stof van 3.000 kilometer racen door het binnenland van Australië weggespoeld. Wel het stof, maar niet de herinneringen aan een hele spannende race.

Op het filmpje hieronder is te zien hoe het Nuon Solar Team het team van de Universiteit Twente inhaalt.

Filmpje van de ontlading in de fontein:

Videocompilatie van het feest bij de finish: