Moordenaar Dirk Post krijgt gebiedsverbod

Urk - De 22-jarige Urker die in 2009 de 14-jarige Dirk Post om het leven bracht, komt binnenkort vrij. Burgemeester Pieter van Maaren van Urk heeft een tijdelijk gebiedsverbod afgekondigd, 'om de rust te waarborgen'.

De burgemeester heeft deze maatregel genomen 'gezien het gevoelige karakter van de situatie', zo laat hij in een schriftelijke verklaring weten.

Permanent gebiedsverbod onmogelijk

De Nederlandse wet-en regelgeving maakt een permanent gebiedsverbod onmogelijk. Om een goede resocialisatie ver buiten Urk mogelijk te maken, heeft de gemeente Urk - in overleg met betrokkenen - bemiddeld in langdurige woonruimte en werk elders in Nederland.

Jeugd-tbs niet verlengd

De rechtbank in Lelystad besloot vorige week dat de jeugd-tbs van de 22-jarige Urker niet wordt verlengd. Deze zogeheten PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) eindigt op 30 oktober. De Urker wordt dan in volledige vrijheid gesteld. Dat betekent dat hij in principe vrij is om te gaan en te staan waar hij wil.

47 messteken

De toen 16-jarige jongen bracht de 14-jarige Dirk Post op 17 november 2009 in het Urkerbos met 47 messteken om het leven. De rechtbank veroordeelde hem tot één jaar jeugddetentie en gedwongen behandeling in een jeugdinrichting. De rechtbank achtte overtuigend bewezen dat hij Dirk opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht.

Lees meer in het dossier Moordzaak Dirk Post