Tentoonstelling over ideale stad

Lelystad - Juist nu Lelystad haar 35e verjaardag viert als gemeente, toont Nieuw Land de tentoonstelling ‘Lelystad, ideale stad’.

De expositie, die donderdag 8 oktober door wethouder Janneke Sparreboom van Cultuur werd geopend, laat zien hoe Lelystad er ooit, vanaf de tekentafel, moest uitzien. Er zijn ondermeer tekeningen en vele foto’s uit de collectie van Nieuw Land te zien. ‘Lelystad, ideale stad’ is te zien tot 4 januari.

Ontwerpen en bouwen

Het gebeurt niet vaak: een stad ontwerpen en deze ook nog bouwen. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebeurde dat echter in de nieuwe polder. Lelystad werd de mooiste stad van Nederland: strakke lijnen, overzichtelijk, gelijkmatig en vooral veilig. Het was een stad waar iedereen welkom was en zijn talenten kon ontplooien. Zo werd Lelystad op de kaart gezet en zo gaven de bewoners er invulling aan: een ideale stad voor de toekomst.

Veel verder terug

Op papier bestaat gemeente Lelystad in 2015 precies 35 jaar, maar de geschiedenis van het gebied gaat veel verder terug. Zo kregen de eerste bewoners al op 2 oktober 1967 de sleutel van hun nieuwe huis.

Eerste bruisende jaren

De tentoonstelling ‘Lelystad, ideale stad’ geeft een beeld van die eerste bruisende jaren aan de hand van kaartmateriaal, film, maquettes en foto’s van fotografen als Henk Hutten van het Lelystadsblad en Jaap Potuyt, fotograaf voor de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Voor velen zal een bezoekje aan de tentoonstelling een weerzien vol nostalgie betekenen. Voor anderen wellicht een omzien in weemoed. Voor iedereen echter, al dan niet in Lelystad geboren en getogen of er carrière gemaakt hebbend, is ‘Lelystad,  ideale stad’ een feest van herkenning en een prachtig tijdsbeeld.