Ledenraad Zorggroep ONL wil terug naar basis

Creil - 'We moeten meer voor elkaar en meer met elkaar doen', zegt Jos Becker uit Creil. Hij is de nieuwbakken voorzitter van de ledenraad van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. En zit vol plannen.

Goede maaltijdvoorziening aan huis

'We moeten veel meer terug naar de basis, dat we er als leden weer zijn voor elkaar'. Becker denkt bijvoorbeeld aan een goede maaltijdvoorziening aan huis of een app waarin je iets voor een ander kunt betekenen. 'Zo willen we mensen meer aan elkaar verbinden.' De nog te ontwerpen app zou dan op basis van een puntensysteem werken. 'Vrijwillig maakt niet vrijblijvend'.

Samenwerken en verbinden

De nieuwe voorzitter wil het wiel niet opnieuw uitvinden, maar zoekt samenwerking met andere maatschappelijke organisaties. 'Samenwerken en verbinden, daar draait het om'.

'We zijn op een punt gekomen dat de overheid het niet meer regelt. Er is al veel bezuinigd en dat gaat verder. We zullen dus meer met en voor elkaar doen. Terug naar een zorgzame samenleving'.

Luisterend oor

Mensen die bijvoorbeeld een kind hebben gekregen en wel wat hulp en advies kunnen gebruiken, kunnen dan een luisterend oor vinden bij ouderen. Die op hun beurt weer worden geholpen door jongere mensen.

De ledenraad was voorheen vooral bekend van de uitleen van materialen zoals krukken en rolstoelen. Ruim 22.000 leden zijn aangesloten bij deze organisatie, die gelieerd is aan Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Maar beide organisaties hebben geen zeggenschap over elkaar.

Geen onbekende

Becker is geen onbekende in de polder. Hij zet zich al zolang als hij zich kan herinneren in voor de samenleving. Zo was hij wethouder en voorzitter van StEP (Tulpenfestival). 'De zorg is voor mij vernieuwend', zegt hij. 'Ze zochten iemand op vrijwillige basis die een netwerk heeft en kan verbinden'.

Lees ook: Jos Becker nieuwe voorzitter ledenvereniging Oude en Nieuwe Land