Parlementariërs: 'Laat schaliegas maar zitten'

Nagele - 'Laat het schaliegas maar zitten'. Deze uitspraak deden Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) en Europarlementariër Esther de Lange (CDA) woensdagmiddag tijdens een werkbezoek aan LTO Noordoostpolder en Tegengas.

Wiedkar op zonne-energie

Er stonden twee belangrijke punten op de agenda op het bedrijf van ondernemer Andela in Nagele: de gevaren van schaliegas en duurzame ontwikkelingen in de agrarische sector. Beide parlementariërs waren onder de indruk van de duurzame elektrische wiedkar op zonne-energie.

Actie blijft nodig

Het onderwerp schaliegas is juist nu urgent. Want minister Kamp besluit nog dit jaar of schaliegas in Nederland uiteindelijk wel of niet door gaat. Ook al heeft hij deze zomer laten weten dat er de komende vijf jaar nog niet commercieel geboord wordt.

Daarom blijven Tegengas en LTO Noordoostpolder de komende maanden ageren tegen schaliegas. Ze willen de inwoners en bedrijven behoeden voor de economische schade, gevaren voor drinkwater, gezondheidsrisico’s en bodemrisico’s.

Pieter van ’t Zet van de LTO zegt bovendien: 'Neem geen risico met het meest gezonde voedsel van de wereld wat hier geproduceerd wordt'. Hij roept inwoners op Tegengas te steunen, door bijvoorbeeld een spandoek.

Boeren verduurzamen in rap tempo

Beide parlementariërs spreken zich uit tegen schaliegas. 'Schaliegas kan niet als quick fix in Europa dienen', aldus Esther de Lange. 'Het kan niet binnen 5 tot 15 jaar en zeker niet als de milieuwetten niet op orde zijn'.

Maar we hebben wel energie nodig. Mulder en De Lange waren daarom onder de indruk van de vorderingen op duurzaam gebied in de Noordoostpolder. Zo heeft bijna 40 procent van de agrarische ondernemers zonnepanelen en wordt er steeds meer aan energiebesparing gedaan, omdat dat veel geld oplevert.