Monument voor Prima Mensen is 'van iedereen'

Biddinghuizen - Henk Tiesinga. Tabitha Mann. Annie Haverkort-Cortvriendt. Paul van Dijk. Het is een aantal van de eerste 'Prima Mensen' die zijn vereeuwigd bij het Monument voor Prima Mensen op de Bremerbergdijk bij Biddinghuizen.

Dinsdagmiddag zijn de eerste dertig namen van inspirators, vrienden en goeroes onthuld. 'Straks kan iedereen zijn prima mens laten vereeuwigen', zegt kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries.

Opgestoken duimen

Daags voor de officiële onthulling van de eerste Prima Mensen bij het karakteristieke stervormige beeld met de opgestoken duimen op de Bremerbergdijk bij Biddinghuizen, is kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries druk in de weer. Hij moet de tegels met namen van de eerste prima mensen vastlijmen.

Beeld wordt opgemerkt

Het is al maanden geleden dat hij hier voor het laatst stond en hij kan niet meteen aan de slag: er liggen glasscherven en het logo is niet meer zoals hij het had gemaakt. Hij pakt een blokkwast en veegt de troep op een hoopje. 'Het moet wel in orde zijn vóór dinsdag,' zegt hij. 'Maar het beeld wordt in elk geval wel opgemerkt; mensen 'hangen' hier. En ik zag ook een stel dat speciaal hiernaartoe kwam om een foto te maken. Het heeft dus al iets ludieks.' Himmelsbach de Vries zou graag zien dat het monument een 'landmark' wordt, dat niet meer weg is te denken op deze dijk.

Midden van Nederland

Het is overigens niet voor niets dat het monument deze plek heeft gekregen, vertelt Himmelsbach de Vries: 'We staan hier in het midden van Nederland, precies op dit punt. We leven best in een angstcultuur, met beelden waar we bang voor zouden moeten zijn en groepen mensen waar we bang voor zouden moeten zijn. Dit beeld zou kunnen werken als een bergkristal, dat sommige mensen gebruiken om het kwaad te weren, om mensen weer het goede van de wereld en elkaar te kunnen laten zien. Een bergkristal voor heel Nederland, midden in Nederland'.

Mooi aangelegd

Vorig jaar was de kunstenaar een maand lang non-stop op de dijk te vinden om het beeld, dat in twee delen in zijn studio is gemaakt, aan elkaar te lassen en met beton te bepleisteren. ‘Ze hebben het mooi aangelegd hier,’ zegt hij, kijkend naar de bestrating aan weerszijden van het betonnen vlak waar het standbeeld op staat. Het monument werd al in november opgeleverd, maar wegens telkens wisselende omstandigheden heeft het tot nu geduurd voor de eerste prima mensen konden worden bijgeschreven.

Persoonlijke hommage

Want dat is de bedoeling volgens de kunstenaar: ‘Het is een monument voor de 99 procent van de mensen die geen standbeeld krijgen, voor de kunstenaars die geen subsidie krijgen en voor de mensen die niet in de geschiedenisboeken terecht komen. Het is een heel persoonlijke hommage aan de rest,’ zegt Himmelsbach de Vries. ‘Daarbij komt iedereen elkaar tegenwoordig tegen op internet, via hun mobiele telefoon. Je kunt dit zien als een betonnen ‘like’, een beeld waaronder je elkaar echt kunt ontmoeten.’

Participeren

In eerste instantie is er plaats voor ongeveer 1.200 ‘prima mensen’, vertelt de kunstenaar. De namen komen dan op verschillende soorten tegels van het formaat-baksteen. Maar hoe dat allemaal vorm gaat krijgen, weet Himmelsbach de Vries nog niet. ‘Ik denk dat je voor 30 euro een naam kunt vereeuwigen,’ zegt hij. ‘Maar misschien is het ook een idee om mensen aan te dragen waarop gestemd kan worden en dat de namen bij tien stemmen worden bijgeschreven.’ De conceptueel kunstenaar heeft ideeën genoeg, maar hoe het gaat lopen hangt volgens hem allemaal af van de financiering.

De eerste namen zijn afkomstig van het bestuur van de FlevoKunstBoulevard, waar het beeld deel van uitmaakt. Het bestuur droeg onder meer oud-dijkgraaf Henk Tiesinga van het Waterschap aan als Prima Mens.

Eerste tegel gewijd aan Paul van Dijk

Domenique Himmelsbach de Vries ziet zelf zijn oud-docent Paul van Dijk als Prima Mens. ‘Ik wil de eerste tegel van het monument aan hem wijden, omdat hij een heel bijzonder kunstenaar is,’ vertelt hij. ‘En ik heb de eerste aanzet tot participatie gegeven, door studenten aan de kunstacademie hun prima mensen te laten vereeuwigen. Het is mooi als Biddinghuizenaren, Flevolanders en Nederlanders hier hun eigen prima mensen kunnen vereeuwigen.’

Van iedereen

De kunstenaar is overigens niet op zoek naar verhalen achter de prima mensen. ‘Ik wil geen moraal, ik hoef geen verhalen of uitleg waarom mensen prima zijn. Ik geef alleen een tool. Ik zie het ook niet meer als mijn kunstwerk, het is van iedereen.’