Dode otter was volwasen mannetje in perfecte conditie

Lelystad - De dode otter, die vrijdag op de Oostvaardersdijk ter hoogte van het Bovenwater werd aangetroffen, is een vrijwel volwassen mannetje in perfecte conditie.

'Het dier woog ongeveer 10 kg en was vrijwel helemaal gaaf', meldt boswachter Hans Breeveld van Staatsbosbeheer vandaag in zijn blog.

Herkomst achterhalen

Van het dode dier is DNA-materiaal afgenomen. Breeveld: 'In oktober kijken we, in samenwerking met onderzoekinstituut Alterra, of achterhaald kan worden waar dit dier vandaan komt'.

Plekje in Buitencentrum

Daarna wordt gekeken of het mogelijk is om de otter op te laten zetten, waarna het dier uiteindelijk in het Buitencentrum naast de reeds aanwezige bever een plekje kan krijgen. Breeveld: 'Dat geeft iedereen de gelegenheid om ook dit fantastisch dier van dicht bij te bekijken'.

Weerribben

De otter is een beschermde diersoort. In Flevoland leven enkele exemplaren. De dichtstbijzijnde otterpopulatie zit in de Weerrribben in Overijssel. Breeveld: 'Niet zo heel erg ver van de Oostvaardersplassen, en voor een otter via het water goed te bereiken'.

'Otters kunnen al lang in een gebied aanwezig zijn, zonder dat zij opvallen', legt de boswachter uit.

Lees ook: Dode otter gevonden op Oostvaardersdijk