Nog nooit regende het zo lang achtereen in Lelystad

Lelystad - In Lelystad regende het in het afgelopen weekeinde 23,3 uur achtereen, meldt het KNMI. Dat hoort bij de hoogste waarden ooit in Nederland gemeten.

Op verschillende weerstations zijn records van de neerslagduur gebroken. De Bilt registreerde op 17 augustus 19,4 uur neerslag, voor augustus een record sinds het begin van de metingen in 1930.

Overgangsgebied

Nederland lag de afgelopen dagen in het overgangsgebied tussen zeer warme lucht boven centraal Europa en aanzienlijk koelere lucht in het westen en noorden. In dat gebied ontwikkelden zich verschillende storingen die zorgden voor langdurige neerslag en tal van regen- en onweersbuien.

Tweedeling in het weer

De hardnekkige weersituatie zorgde voor een tweedeling in het weer. De regen viel vooral in het oosten en noorden van het land. In het zuidwesten viel veel minder en bleef het zelfs op sommige plaatsen droog.

Vier dagen met zware regen

De zomer van 2015 heeft nog slechts vier dagen met zware regen opgeleverd. Van zware regen is sprake als op minstens een KNMI-weerstation 50 mm of meer neerslag in een etmaal wordt gemeten. Zoveel regen viel er alleen bij de uitzonderlijke zomerstorm van 28 juli en op 14, 16 en 17 augustus.

Vorig jaar telde de zomer liefst elf dagen met zware regen.

Woensdag begint de zomer weer

Dinsdag valt er in Nederland nog regen, daarna volgen weer enkele droge en zonnige zomerdagen.

Bekijk ook de actuele neerslagkaartjes van Nederland.

Lees ook:

Neerslagtekort in Flevoland fors gedaald

Heb jij al last van water? #Wateroverlast #Lelystad Gelderse Dreef bij de Getijdenlaan en Cannenburch (Foto: kletser Suzanne)

Posted by Gekletslelystad on maandag 17 augustus 2015