Duikers helpen bij berging gezonken bootje

Dronten - Niet alleen bomen zijn beschadigd tijdens de zomerstorm van zaterdag 25 juli. Toen de rust was weergekeerd kreeg de nieuwe eigenaar van restaurant Aan de Fonteyn in Dronten via een kennis te horen dat zijn bootje, 'De Klomp', was gezonken.

Het stalen praampje, gelegen aan de kade aan het einde van de Installatieweg in Dronten, kon golfslag in combinatie met de vele regen niet aan en was onder het wateroppervlak verdwenen. Alleen een strak gespannen touw bewees dat het bootje daar ergens nog moest liggen.

Oproep op Facebook

Via Facebook verscheen een oproep van Selma. Of er duikers waren die wilde helpen het bootje te bergen. Na wat overleg wilden drie  duikers van de duikvereniging in Dronten wel helpen om banden aan te brengen aan het bootje, zodat een grote kraanwagen de praam kon lichten en het water er uit gepompt kon worden.

Bootje voor 1 euro verkocht

Er deed zich alleen een klein probleempje voor. Sportduikers mogen geen boten van andere bergen. Of eigenlijk mogen zij sowieso niets voor een ander bergen. Want zodra zij dit doen vallen zij niet langer meer onder de sportduikregels, maar zou het onmiddellijk een beroepsduikactiviteit zijn. Bij het bergen van eigen materiaal speelt dat probleem niet, dus werd het bootje van Victor ter plaatse voor 1 euro verkocht aan Arno en Frans waardoor dat probleem slim werd omzeild.

Vies en vol vis

Zonder problemen werden de hijsbanden aan het bootje bevestigd en kon de kraanwagen beginnen met het lichten van de boot. En met succes want binnen een uur dreef het praampje weer tevreden aan de oppervlak. Vies en vol vis, maar zodra de motor vervangen is mogen de vriendelijke duikers een keer een rondje mee komen varen.

Lees meer in het dossier Zomerstorm in Flevoland.

Bekijk het filmpje hieronder voor het volledige verslag: