Balgstuw voor het eerst tweemaal in een jaar opgeblazen

Ens / Kampen - Tot afgelopen zaterdag was het nog niet eerder voorgekomen dat de stormvloedkering Ramspol tweemaal per jaar in gebruik is genomen.

In maart van dit jaar werd de kering ook actief.

De uitzonderlijke zomerstorm met plaatselijk windkracht 10 deed Rijkswaterstaat zaterdagmiddag besluiten om de balgstuw op te blazen om het door de wind opgestuwde water uit het IJsselmeer te keren. Daarmee beschermt de kering Noordwest Overijssel tegen hoog water.

Sjouwers zandzakken gezocht

Sinds kort zoekt het waterschap 270 vrijwilligers die zandzakken willen sjouwen als zich noodweer aandient. De zandzakken zijn nodig om de buitenpolders van de Kampereilanden te beschermen tegen hoog water, als de Ramspol in gebruik is.

Zandzakkendepots ingericht

De komende maanden worden tussen Ramspol en de Zwarte Meer-polders 29 zandzakkendepots ingericht. Dreigt er hoogwater (is balgstuw Ramspol gesloten en blijft het water stijgen) dan worden vrijwilligers gemobiliseerd.

'Dit weekend was de balgstuw slechts korte tijd gesloten, waardoor aanvullende maatregelen niet nodig waren', zegt een woordvoerster van waterschap Groot Salland.