Flevolandse dijken doorstaan zomerstorm goed

Lelystad - De Flevolandse dijken hebben de zomerstorm van afgelopen zaterdag goed doorstaan. Dit meldt Waterschap Zuiderzeeland.

Het waterschap besloot zaterdag beperkte dijkwacht in te stellen. Dit gebeurt standaard zodra windkracht 9 wordt bereikt.

Dijken in goede conditie

Twee dijkbewakingsteams zijn van 15.00 tot 20.00 uur op pad geweest om de dijken en de waterstanden in de gaten te houden. De zomerstorm veroorzaakte geen ernstige problemen voor de Flevolandse dijken. Door het beheer en onderhoud van het waterschap verkeren de dijken rondom Flevoland in uitstekende conditie en waren prima bestand tegen deze zomerstorm.

Losgeslagen boten

Voor gemaal Colijn in de Lage Vaart bij Ketelhaven is een losgeslagen pleziervaartuig aangetroffen. Deze blauwe motorkruiser lag aangemeerd in de Swiftervaart onder het viaduct van de Rendierweg. Het waterschap is op zoek naar de eigenaar van deze boot.

Tussen de loswal Elandweg en Ketelhaven zijn tijdens de storm twee duwboten en drie duwbakken tegen de Ketelmeerdijk gestrand. Zaterdag aan het einde van de avond zijn deze schepen van de dijk verwijderd. Met de eigenaar is contact opgenomen over de schade die is veroorzaakt aan de dijk.

Opruimwerkzaamheden

De inspectiepaden langs de dijken lagen als gevolg van de storm vol met afval zoals stukjes steen (split, tussen de dijkstenen werd uitgeblazen), riet en ander drijfvuil. Een team van het waterschap is zondag gestart met het vrijmaken van deze paden.

Ondanks zomerstorm toch nog neerslagtekort

Vanwege de neerslag voorspelling tijdens en na de storm is het peilbeheer aangepast naar normaal en zijn de genomen droogtemaatregelen teruggedraaid. Ondanks de regen is er nog wel steeds een groot neerslagtekort. Afhankelijk van het weer beoordeelt het waterschap later deze week of er extra maatregelen nodig zijn om de droogte tegen te gaan.

Lees meer in het dossier Zomerstorm in Flevoland.