Duurzame investering in Bataviahaven blijkt succesvol

Lelystad - De plaatsing van 96 zonnepanelen op het dak van appartementencomplex Bataviahaven in Lelystad blijkt een jaar later een groot succes.

De investering van ruim 40.000 euro zal dankzij de hoge opbrengst en energiebesparing van LED-verlichting binnen vijf jaar worden terugverdiend.

De zonnepanelen zijn op initiatief van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) in de zomer van 2014 op het dak geplaatst.

Investering 'geleend' uit reservefonds

In 2013 maakte de Bataviahaven al een eerste stap richting duurzaam wonen, door voor bijna 10.000 euro aan LED-verlichting te plaatsen. De totale duurzame investering van 50.000 euro voor LED verlichting en zonnepanelen werd ‘geleend’ uit het reservefonds van de VvE. Zo was een extra bijdrage van de bewoners niet nodig.

'Het geld dat we dankzij deze investering jaarlijks besparen, gaat terug in het fonds. De opbrengst van de panelen in combinatie met de energiebesparende maatregelen levert zelfs meer op dan het rendement dat Sungevity - de leverancier van onze zonnepanelen - vooraf berekende (de opbrengst van het zonnesysteem in één jaar is ruim 23 MWh). Zo kunnen we het volledige bedrag al binnen vijf jaar terugbetalen aan het reservefonds', vertelt Rob Kuiper, bestuurslid/bewoner en één van de initiatiefnemers.

Maandelijkse bijdrage fors omlaag

'Geweldig nieuws, want daarna kan de maandelijkse VvE-bijdrage fors omlaag en profiteren wij als bewoners nog ruim 20 jaar van onze eigen schone stroom'. Ter vergelijking: een zonnesysteem van tien panelen op een woning heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7 á 10 jaar.

Zonnesysteem dekt kosten gemeenschappelijke ruimtes

Daar waar veel zonne-energie projecten van VvE’s lastig van de grond komen vanwege het gemeenschappelijke dak, bewijst de Bataviahaven dat het wel mogelijk is. Eén van de redenen hiervoor is de aanwezigheid van een grote gemeenschappelijke ruimte en liften. Zo wordt het zonnesysteem gebruikt voor kostendekking van het gemeenschappelijke energieverbruik. In dit geval profiteert iedereen van de zonnepanelen. Dankzij de lagere investeringskosten van een groot systeem levert dit meer op dan kleine, losse systemen voor individuele huishoudens.

Bekijk in het volgende filmpje een impressie van de Bataviahaven met zonnepanelen: