Kritiek op 'onzichtbare' trappen Stadhuisplein

Lelystad - Als een alerte omstander niet hard 'Pas op!' had gegild, was Chris Sjoers uit Lelystad dinsdagmiddag met zijn scootmobiel voorover het Stadhuisplein op gevallen. Hij had niet door dat er een trap was.

'Mijn voorwiel ging al over het randje. Dankzij de waarschuwing kon ik net op tijd afremmen', vertelt Sjoers een dag later. 'Ook andere omstanders schrokken zich een hoedje'.

Trap niet duidelijk aangegeven

Sjoers wilde een formulier ophalen in het Stadhuis en wilde vanaf de kant van de Hema het plein oversteken. De trap zag hij niet. 'Het staat ook helemaal niet aangegeven. Levensgevaarlijk!'.

Nu is er wel een alternatieve route die scootmobielers en rolstoelers kunnen nemen, maar ook die is volgens Sjoers niet duidelijk aangegeven.

Niet de enige

Sjoers is niet de enige scootmobieler die met de onveilige trap is geconfronteerd. Meerdere scootmobielers en zelfs een politieauto overkwam hetzelfde.

Gelukkig kwam Sjoers met de schrik vrij, maar hij hoopt dat de gemeente gauw maatregelen neemt om de trappen beter zichtbaar te maken. Om meer ongelukken te voorkomen.

Gemeente neemt klacht serieus

De gemeente neemt de klacht van Sjoers serieus. 'Elke klacht is er één teveel', laat een woordvoerder weten. Naar aanleiding van eerdere klachten zijn al kort na de opening van het vernieuwde Stadhuisplein bij de treden aan de kant van de Stadhuisstraat twee relingen geplaatst. 'Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen gemeld bij ons', aldus de woordvoerder.

Plaatsen bordjes niet de oplossing

Of de relingen afdoende zijn, is nog de vraag. 'Het blijft een aandachtspunt', verzekert de woordvoerder. Het plaatsen van bordjes is niet de eerste oplossing waaraan wordt gedacht. 'De vraag is of de mensen die bordjes lezen'.

Pijnpuntjes doornemen met aannemer

Voorafgaand aan de definitieve oplevering van het plein, neemt de gemeente de pijnpuntjes nog door met de aannemer. 'Misschien vinden we zo nog een inventieve oplossing voor het probleem, die sierlijker is dan het plaatsen van allemaal bordjes. Ook naar de locatie van de oliebollenkraam wordt nog gekeken, want hulpdiensten moeten ongehinderd het plein op kunnen'.

Route voor scootmobielen

De speciale route voor scootmobielen en rolstoelen (vanuit de Stadhuisstraat met een bocht richting de Kroonpassage) naar het plein is niet als zodanig aangegeven, erkent de woordvoerder van de gemeente. 'Dat zou nog een overweging zijn'.

Lees over dit onderwerp ook het weblog van Kees Bakker: Vallen van de trap

Lees meer in ons dossier: Herinrichting Stadhuisplein.