Opnieuw tijgermuggen gevonden in Emmeloord

Emmeloord - Er zijn opnieuw tijgermuggen gevonden bij een bandenbedrijf in Emmeloord. Volgens Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten is er spoed geboden als het gaat om de aanpak van de tijgermug.

Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet er een wetswijziging plaatsvinden voordat de tijgermug aangepakt kan worden. Dat kan jaren duren. Volgens Reinhold heeft de minister de Kamer onjuist geïnformeerd, want een wettelijke regeling kan al binnen een paar weken rond zijn. 'En er is spoed geboden, nu opnieuw tijgermuggen gevonden zijn bij bandenimporteurs in Emmeloord en Montfoort.'

Convenant niet gehandhaafd

Schippers heeft de Tweede Kamer eind juni geïnformeerd over de wijziging van haar beleid rond de tijgermug en andere exotische muggen die ziekten kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en het La Crosse virus. Zij is tot de conclusie gekomen dat de handelaars in gebruikte banden zich niet houden aan het convenant dat zij met hen heeft gesloten, en dat het convenant niet gehandhaafd kan worden.

Schippers kondigt daarom een wijziging van de Wet publieke gezondheid aan, waardoor er een centrale, landelijk uniforme aanpak komt waardoor vestiging van invasieve exotische muggen zo lang mogelijk wordt voorkomen. Op de naleving van die regelgeving zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dan namens haar toezicht gaan houden.

Elke mug vergroot kans op verspreiding

Hoewel Reinhold blij is dat de minister erkent dat het convenant niet functioneert, noemt hij het 'onbegrijpelijk' dat zij nu kiest voor een wetswijziging. 'Dat kan jaren gaan duren, en ondertussen gaat de invoer van tijgermuggen en andere gevaarlijke muggen door. Elke ingevoerde mug vergroot de kans op vestiging en verspreiding, en dan krijg je ze bijna niet meer weg.'

Snel en effectief alternatief

De minister beschikt over een alternatief, dat veel sneller klaar is en ministens even effectief. Zij kan op basis van de Warenwet een landelijke en bindende regeling opstellen om te voorkomen dat bij het importeren en verhandelen van gebruikte banden exotische muggen worden ingevoerd en verspreid. Voor de aanpak van de tijgermug in lucky bamboo-plantjes heeft haar voorganger in 2009 zo’n regeling uitgevaardigd. En ook hierop voert de NVWA het toezicht uit, namens de minister. 'Het opstellen en uitvaardigen van een wettelijk bindende regeling is een kwestie van weken, in plaats van jaren', aldus Reinhold.