Tijdelijke bewoning Golfslag tegen kraak en vandalisme

Emmeloord - Het voormalige verzorgingshuis Golfslag in Emmeloord krijgt tijdelijke bewoners. Zorggroep Oude en Nieuwe land, die het gebouw wil verkopen, wil zo kraak en vandalisme voorkomen.

Bestemming 'wonen'

In het kader van verkoopplannen worden er eerst onderzoeken verricht, zoals bijvoorbeeld naar eventuele grondvervuiling. Tegelijkertijd gaat een bestemmingsplanwijziging lopen om het gebouw toegankelijk te maken voor de bestemming ‘wonen’. Dit kan 24 weken in beslag nemen.

Gebouw in tijdelijk beheer bij Ad Hoc

De Zorggroep heeft het gebouw tijdelijk in beheer gegeven aan Ad Hoc Beheer in Zwolle. 'Doel van het tijdelijk beheer in combinatie met tijdelijke verhuur is dat het gebouw niet onbevoegd wordt gebruikt', meldt de Zorggroep. 'De tijdelijke gebruikers worden zorgvuldig geselecteerd door Ad Hoc Beheer op representativiteit, betrokkenheid en betrouwbaarheid. Op deze manier wordt het risico op eventuele overlast door kwaadwillenden beperkt en wordt de leefbaarheid en veiligheid in de wijk zoveel mogelijk op peil gehouden'.

'IJzersterke reputatie'

Volgens de Zorggroep heeft Ad Hoc de afgelopen vijfentwintig jaar 'een ijzersterke reputatie opgebouwd op het gebied van het beheer van leegstaand vastgoed'. 'Door het inzetten van tijdelijke bewoning worden risico’s op vandalisme, kraak en andere calamiteiten beperkt en wordt de veiligheid in de wijk positief gestimuleerd'.

Migrantenhotel geen optie

Geruchten dat de Golfslag een ‘Polenhotel’ zou worden, werden eind mei nog de kop in gedrukt door de Zorggroep. Het college van burgemeester en wethouders gaf toen ook meteen aan dat een migrantenhotel geen optie is voor het markante gebouw dat in 1971 werd gebouwd.

Lees meer in ons dossier: Golfslag.