Vierhonderd bezoekers nemen kijkje bij scheepswrak

Dronten - Ongeveer 400 belangstellenden kwamen vandaag naar de Rietweg in Dronten om met eigen ogen zien hoe de scheepsopgraving wordt uitgevoerd.

Tijdens de publieksdag is het wrak van het 17e-eeuwse vrachtschip goed zichtbaar en worden er vondsten tentoongesteld. Iedereen kan vragen stellen aan de archeologen, die zullen vertellen over hun bevindingen tot nu toe.

De activiteit is onderdeel van de opgraving die nog tot en met 31 juli duurt en die wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland, een samenwerkingsverband tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een van de hoogtepunten tijdens de tentoonstelling van de vondsten is een puntgaaf miniatuurkanon van brons op een onderstel. In een scheepswrak is een dergelijke vondst nog niet eerder gedaan. Het gaat om een object dat ook in de 17e eeuw al zeldzaam was. Het kanon is ongeveer 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog.

Flevoland is het grootste droge scheepskerkhof ter wereld, met zo’n 430 scheepswrakken. Slechts af en toe wordt een scheepswrak opgegraven. De publieksdag biedt een unieke kans om kennis te maken met bijzonder cultureel erfgoed van Flevoland.

De eigenaren van het land, familie Meijering van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering en Bio Erf17, verkopen tijdens de publieksdag verse biologisch geteelde groenten én op het erf is een  springkussen voor kinderen.

Lees meer in ons dossier Scheepsopgravingen.

Een impressie van de Open Dag bij de opgraving van een 17e eeuws scheepswrak in Dronten.

Posted by Scheepsarcheologie Flevoland on zaterdag 11 juli 2015